Facebook hozzászólás
381

Gyere a moziba be! Mutatjuk a Skandináv Filmfesztivál kínálatát

Harminc alkotást láthatnak a nézők öt kategóriába osztva az idei Skandináv Filmfesztiválon, amelyet október 24. és 29. között rendeznek meg az Art+ Cinema moziban.  A játékfilmes blokk alkotásai a legelemibb emberi érzelmeket veszik górcső alá – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A svéd Halhatatlanok című film egy „road movie” a szerelemről, míg a Komoly játék című kosztümös dráma egy fiatal pár szenvedélyes viszonyán keresztül mutatja be, hogy kiállja-e az idő próbáját a tiszta, mindent elsöprő, romlatlan szerelem.

Kép: Pixabay
Kép: Pixabay

A Bee Gees slágerének humorral fűszerezett norvég adaptációja, a Staying Alive egy házasság felbomlásának következményeit és az újrakezdés lehetőségét járja körül, míg a finn Hozományvadász a nincstelen divatbloggert, Marját követi a szerelemhez vezető rögös úton.
A dán Rositában apa és fia verseng a gyönyörű, fülöp-szigeteki lány szerelméért. A Kulcs, ház, tükör című alkotás főhőse idősek otthonában él magatehetetlen férjével. Az első norvég katasztrófafilm, A hullám egy nagyon is lehetséges természeti csapás hatását mutatja be egy nyolcvan évvel ezelőtt történt esetet alapul véve.
A fesztiválon premier előtt mutatják be az Yrsa Sigurdardóttir nagysikerű regényéből készült Emlékszem rád című izlandi thrillert, amely egy isten háta mögötti településen játszódik, ahol egy háromfős reykjavíki társaság érkezése után rejtélyes dolgok történnek.

Visszatértek a mozikba A Pál utcai fiúk
A filmklasszikust néhány nappal az évforduló után, október 19-től kezdve országszerte több mint 20 moziban vetítik. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Művész Moziban látható, emellett a megyeszékhelyek többségén is bemutatják, kitűnő minőségű digitális kópiáról.

A skandináv mustra ezúttal is színvonalas válogatást mutat be az elmúlt évek kreatív dokumentumfilmjeiből. A fesztivál nyitófilmje, Az Optimisták című norvég dokumentumfilm egy harminc év után életük nagy meccsére készülő, idős, ám lélekben örökifjú hölgyekből álló röplabdacsapat történetét meséli el. A Fivérek egy norvég család mindennapjait örökíti meg, egy fiú testvérpár felnövését dokumentálva az anya szemszögéből. A költői hangvételű – harmincas évekbeli felvételek és új animációk felhasználásával készült – Kaisa’s Enchanted Forest című finn alkotás megindító portrét fest a legendás számi mesemondó, Kaisa karizmatikus alakjáról, rendező-dédunokája szűrőjén át.
A rovarevés témájával foglalkozik a Bugs című alkotás, amelyben a koppenhágai Nordic Food Lab szakácsai az új „superfood” nyomába erednek, beutazzák az egész világot, hogy bemutassák a rovarok és bogarak fogyasztásának jó és kevésbé jó oldalát.
A Man Falling a dán és a nemzetközi kortárs művészet kiemelkedő alkotójának, Per Kirkebynek a küzdelmébe enged intim betekintést, lírai portrét festve az agysérülés miatt a festészettel felhagyni kényszerülő művészről. A svéd táncos film, a Martha & Niki az első két női hiphop világbajnok tánc iránti szenvedélyét, vágyait és barátságuk alakulását mutatja be, míg a személyes hangvételű The Girl Who Saved My Life a 2014 augusztusában az Iszlám Állam terrorja elől az iraki Szindzsári-hegységbe menekülő civil lakosság már-már kilátástalan helyzetét tárja a nézők elé.

Újdonság…
… hogy az idei fesztivál külön rövidfilmes válogatással jelentkezik, amelyben a gyerekeké a főszerep. Többek között megismerhetjük egy iskolatársain bosszút állni készülő kisfiú, egy mianmari menekült kislány és egy rénszarvastenyésztő számi fiú történetét.

A közelmúlt legsikeresebb alkotásait két kategóriába osztva láthatják a nézők.
A Best of-válogatásban olyan friss, díjnyertes filmeket mutatnak be, mint a Sundance Filmfesztiválon a zsűri nagydíját elnyerő, A kairói eset című krimi vagy Ruben Östlund alkotása, A négyzet, amely idén az Arany Pálmát hozta el Cannes-ból. A remény másik oldala című alkotásért Aki Kaurismäki a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve-díjat kapta Berlinben, Az ember, akit Ovénak hívnak pedig tavaly elnyerte a legjobb vígjátéknak járó Európai Filmdíjat.

Gyerekeknek
A fesztivál kínálatában gyerekeknek szóló alkotások is szerepelnek: a Messzi észak című családi animációs film, valamint az északi vadon csodálatos és veszedelmes világába kalauzoló A vad észak című természetfilm.

A Nézd újra kínálatban többek között olyan dán és norvég feketekomédiákat vetítenek, mint Az eltűnés sorrendjében, az Anders Thomas Jensen rendezte Férfiak és csirkék, valamint a Kisvárosi gyilkosok. A divatipar kegyetlen világába kalauzolja el a nézőt Nicolas Winding Refn thrillere, a Neon démon, a Borg/McEnroe című drámában pedig a nyolcvanas évek két teniszcsillagának drámai csatája elevenedik meg.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!