Facebook hozzászólás
371

Füstbe ment egyezkedés

Ne újítsa meg az unió csempészet- és hamisítás ellenes, 2016. júliusában lejáró megállapodását a Philip Morris Internationallel. Ezt kérte állásfoglalásában az Európai Parlament a Bizottságtól. Helyette azt javasolta a testület, hogy közösségi és nemzetközi jogi eszközökkel harcoljon a csempészet ellen.

 

A képviselők megjegyzik, hogy a megállapodás nem volt hatékony, mert ugyan kezdetben csökkent a csempészet, ugyanakkor a kialakult űrt hamarosan betöltötték a márkajelzés nélküli „olcsó fehér” cigaretták.

Cigaretták semleges környezetben, Kép: pixaby
Kép: pixaby

A dohánycégekkel kötött megállapodások értelmében a négy legnagyobb vállalat 2,15 milliárd dollár kifizetését vállalta fel az EU-nak és tagállamainak, amennyiben azok ejtik az ellenük folyó, az illegális dohány-kereskedelemből származó vámkiesések megtérítését célzó jogi eljárásokat. A felek továbbá elkötelezték magukat a dohányáruk csempészete és hamisítása elleni fokozottabb fellépésre.

A képviselők elmondták, a dohánytermékek illegális kereskedelme, és különösen a csempészett, illetve hamisított cigaretták kereskedelme évente több mint 10 milliárd eurós bevételkiesést okoz az uniónak és a tagállamainak (vámok, ÁFA és jövedéki adók formájában).

A képviselők aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy az Európai Csaláselleni Hivatal (OLAF) költségvetésének finanszírozása – a dohányipari megállapodásokban említettek szerint – részben a dohányipar éves befizetéseiből valósul meg, ami bizonyos fokú érdekellentéthez vezethet.

A PMI-megállapodás megújítása helyett a képviselők arra biztatják a Bizottságot, hogy összpontosítson a dohánytermékekről szóló 2014-es EU irányelv implementására, hogy az 2019-ben hatályba léphessen, mert az olyan hatékonyabb eszközöket ad az illetékesek kezébe, mint uniós szintű árukövető és nyomonkövetési rendszer.

Európai Parlament Strasbourgban: Kép pixabay
Európai Parlament, Strasbourg, Kép: pixabay

A tagállamoknak a WHO Dohányzás-ellenrőzési Keretegyezményéhez csatolt jegyzőkönyvet is ratifikálniuk kellene, mely ugyanezt éri el nemzetközi szintén, teszik hozzá. A képviselők hangsúlyozzák, hogy WHO-jegyzőkönyv részes felei vállalják, hogy  közegészségügyi politikáikat megvédi a dohányipar kereskedelmi érdekeltségeivel szemben, valamint hogy a felekre vonatkozó kötelezettségeket nem lehet továbbhárítani a dohányiparra.

A dohánytermékekről szóló irányelv életbelépéséig tartó időszak áthidalására a képviselők azt kérik a Bizottságtól, hogy készítsen elő új szabályokat az „olcsó fehér” cigarettákra, hogy kövesse nyomon a PMI dohánytermékeit és indítson jogi eljárást azok jogtalan lefoglalása esetén.

Háttér!
Az EU tagállamai valamint a Bizottság több megállapodást is kötöttek, 2004-ben a Philip Morris International (PMI), 2007-ben a Japan Tobacco, 2010-ben pedig a British American Tobacco (BAT) valamint az Imperial Tobacco dohányvállatokkal, melyek szerint azok 2,15 milliárd dollárt kifizetésére kötelezték el magukat az EU-nak és tagállamainak, amennyiben azok megszüntetik az ellenük folyó, az illegális dohányárusításból származó vámkiesések megtérítéséért célzó pereket (a PMI 1,25 milliárd dollár kifizetését vállalta magára 12 év alatt, a hátralévő összeget a másik három cég fedezte). Az ezen szerződésekből származó bevételek 90%-a a tagállamokat, 10%-a pedig az EU-t illeti, mint saját forrás. A dohányvállalatok továbbá elkötelezték magukat, hogy meggátolják termékeik bűnözői kézbe kerülését a kínálatuk és a törvényes piaci kereslet mértékének összehangolásával, termékeik kizárólagosan csak igazolt ügyfeleknek való forgalmazásával, valamint a nyomonkövetési rendszer átültetésével, hogy megkönnyítsék a bűnüldöző szervek munkáját a törvénytelenül árusított cigarettatermékek szembeni küzdelemben.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!