Facebook hozzászólás
428

Füreden árad az EGÉSZ

Segít megtalálni a helyes utat, a megoldásokat a színek, a formák és a szimbólumok erejével – ez a mandala. Dr. Illés Gabriella munkáival Balatonfüreden, az Anna Grand Hotel előcsarnokában találkozhatnak az érdeklődők. Ha végignézed, furcsa nyugalmat érzel, és ez nem véletlen!    

Szanszkrit eredetű a mandala szó. Azt jelenti: kör. A tökléletesség, az EGÉSZ szimbóluma. A tárlat „fülszövegéből” az is kiderül, hogy maga a mandala évezredek óta használatos meditációs eszköz. Mind a keleti, mind a nyugati díszítőművészetben fontos szerepet tölt be mind a mai napig. A vallási, a spirituális hagyományok régóta használják ezeket a mintákat a tudat tágítására, a gyógyításra.

Kelta kereszt, Kép: László Márta
Kelta kereszt, Kép: László Márta

A szakanyag szerint a mandala nem mindig kör alakú, de mindig a külső és a belső világmindenség sűrített mása. A szabályos, ritmikusan ismétlődő színek, formák belyoásolhatják az élőlények energiarendszerét, harmonizálják az agyféltekéket, regenerál, beindítja a szervezet öngyógyító erejét. Mindezek segítenek, hogy a lélek is ugyanolyan kerek egész legyen, mint maga a mandala.

Védelem, Kép: László Márta
Védelem, Kép: László Márta

A balatonüredi Dr. Illés Gabirellát mindig is vonzotta a festészet, holott soha nem érzett magában megfelelő kézügyességet. Véletlenül találkozott egy mandalafestővel, és azonnal tudta, hogy ez lesz az igazi…

Gazdagság, Kép: László Márta
Gazdagság, Kép: László Márta

Ma úgy érzi, ha alkot, kizárul a külvilág, megszűnik a tér, az idő. Teljesen átadja magát a színek és a formák hatásának. Saját bevallása szerint ilyenkor nem az ész és az ego diktál neki, hanem a „szív-lélek-szeretet” irányítja munkáját. Dr. Illés Gabriella azt szeretné, ha a tárlatlátogatók nyitottan lépjenek művei elé, és engedjék, hogy a magukban szunnyadó érzések életre keljenek! Próbáljátok ki!

Egy pesti New Yorkban
Ez a válogatás a válogatás válogatása – mondta az alkotó Mandur László a megnyitón. A fotográfus így utalt arra, hogy egy korábbi sorozatának esszenciáját hozta most el Kispestre, KMO Művelődési Ház Előtér Galériájába. Már a kamarakiállítás megnyitóján nagyon sokan voltak kíváncsiak a képekre. Remélem, a rendkívüli érdeklődés november 16-áig kitart, mert egy fantasztikus látómódot ismerhetnek meg a fotóművészet kedvelői.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!