Facebook hozzászólás
423

Fotó az önéletrajzban: mégse jó ötlet?

Jóképű férfiként kifejezett előny, vonzó nőként inkább hátrány az önéletrajzhoz mellékelt fotó – derül ki egy kutatásból. Az eredmény némileg meglepő, de megvan az oka. Kell egyáltalán fotó az önéletrajzba?

A túl vonzó is hátrány?
Kép:ÉF archív

A vonzó külső és a hatékony állásvadászat már számszerűleg is kimutatható összefüggéséről készített elgondolkodtató, egyben tanulságos kutatást is az izraeli Ben-Gurion University és az Ariel University Center “Are good- looking people more emlopyable?” címmel. Kísérletük során összesen 5312 önéletrajzot küldtek el a kutatás pillanatában aktív, mintegy 2656 darab álláshirdetésre. A team a teszteléshez többfajta (6 fajta) – fényképes és fotó nélküli – önéletrajzot is legyártott.

Az elküldött önéletrajzokon szereplő fotók között voltak vonzó nőket és férfiakat, továbbá átlagos vagy előnytelenebb külsejű nőket és férfiakat ábrázolók, míg egy másik blokkban szimpla, fotó nélküli CV- k szerepeltek mindkét nemből. A kutatók ezeket a fiktív CV – ket direkt nagyon hasonló szakmai tartalmakkal látták el. A kutatás meghökkentő eredményekre jutott: míg férfiként kifejezetten előnyös a vonzó külső az álláspiaci érvényesülésben és a karrierépítésében, nőként ugyanez már hátrány lehet. Még akkor is, ha általában az ellenkezőjét szokták gondolni. Épp ezért nem mindegy, milyen fotó kerül az önéletrajzba – figyelmeztet a Monster.hu.

Jóképű férfiak: könnyebb interjúra bejutni
A kutatás szerint a fotójuk alapján vonzó külsejű férfiakat sokkal szívesebben hívták be állásinterjúkra (mintegy 44,5 százalékukat), mint azokat, akik nevében fotó nélkül pályáztak az állásokra a kutatók. Az átlagos vagy előnytelenebb külsejű férfiaknak még ennyire sem kedvezett a teszteredmény: őket már feleannyi interjúra sem hívták be, mint jóképű versenytársaikat, de még a fotó nélkül pályázóknál is érezhetően kevesebb visszajelzést kaptak… Meglepő módon a női önéletrajzoknál épp fordított reakciót váltott ki a toborzást-kiválasztást végzőkből a jelöltek külseje. Így a fotó nélkül pályázó nők közül 22 százalékkal többet hívtak be állásinterjúra, mint az átlagos külsejű és fotót is mellékelők közül. A legszembetűnőbb különbség a vonzó fotóval pályázó nők és a fotó nélkül pályázók között mutatkozott. Itt már 30 százalék volt a különbség, méghozzá a fotó nélkül pályázók javára. (Nem véletlen, hogy harmincöt jelentkezésből csak egy jön össze…)

A kutatás azokra a munkakörökre is kiterjedt, ahol az ügyfélkapcsolatok miatt kiemelt szerepe van a megjelenésnek. Itt is arattak a vonzóbb külsejű férfiak: míg közülük a pályázók közel egynegyedét hívták be állásinterjúra, az előnyösebb külsejű nőknek alig 10 százalékát. A kutatók azt is alapul vették, hogy a HR-szakmában felülreprezentált a nők aránya. Így végül arra a következtetésre jutottak, hogy a vonzó nők diszkriminációjában a női irigység és féltékenység is kulcsszerepet játszik.

Kell a fotó Magyarországon
“Valóban létező jelenség, hogy az emberek az előnyösebb külsejűeket vonzóbbaknak, szimpatikusabbaknak és sikeresebbeknek is látják. Gyakran még a társaságukat is szívesebben keresik: így aztán az előnyös külsőhöz kapcsolódó, pozitív előítéletek önbeteljesítő jóslattá válhatnak a karrierépítésben” – magyarázza Szatmáriné Dr. Balogh Mária munka-, és pályatanácsadó szakpszichológus is.

Bár a kutatás egyik sarkalatos pontja, hogy előnyös külsejű férfiként jól, míg nőként rosszabbul járhat a pályázó, ha fotót is csatol a CV – hez, újabb kihívás, hogy Magyarországon lassan kimondatlan elvárás a fotó mellékelése is az önéletrajzhoz. Ráadásul a HR sem szívesen hagy a kérdésben szabad mozgásteret – rossz néven veszik, ha kérésük ellenére sem mellékel fotót a pályázó.

Így kell fotót mellékelni
Fotó tehát kell, de mi a megoldás? Szathmáriné Dr. Balogh Mária szerint nem megoldhatatlan a probléma: ám a gondos, a testtartásra, a fényviszonyokra, a végeredményre minden apró részletében ügyelő fotóst kell választani a feladatra, ha szükséges, akár többnél is megfordulni még a pályázat elküldése előtt. Ma már a karrier-tanácsadásban sem ritka, hogy a tanácsadó mindenre felkészült, és fotózás előtt sminkkészlettel érkezik az állásinterjúra készülő nőkhöz. Férfiaknál persze más a helyzet: nem kizárt, hogy a kevésbé előnyös külsejűek jövője az ütős video-cv lehet. (Nekünk is van pár tippünk, hogy mitől mutatsz majd jobban bármilyen képen!)

Hol kérnek fotót is az önéletrajzhoz?
Magyarország – gyakran opcionális, de egyre inkább kimondatlanul is elvárás
Törökország – szabadon választható
Skandináv államok, Észak-Európa – szabadon választható
Japán – társadalmi elvárás
Kambodzsa – társadalmi elvárás
Kína – elvárás, szabályozott jogi háttérrel
USA, Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália – művészeti és kreatív területeket kivéve nem jellemző. Előbbieknél a személyes imázsépítés miatt kell, egyébként tabutéma

Fotós ötlet karácsonyra! Készíts egyedi fotóalbumot!
Pár kattintás, és gyönyörű saját, egyedi albummal lephetsz meg mindenkit, akinek ilyet szeretnél!m, Igazi újdonság az Életforma Shop fotókönyv-szolgáltatása!
A babáktól a szülőkön át a nagyszülőkig! Külön-külön meg egyenként is! Remek ötlet lehet egy egy igazi nyári emlék a családról, mindannyiunkról!
Meg persze ezen kívül is bármi, ami eszedbe jut: jubileum, bulik, autóshow és tuning! És ne felejtsd a recepteket! A sajátodat is!
Hazánk legnagyobb digitális nyomdájával együttműködésben elérhetővé válik hazánk egyik legmodernebb fotókönyv-szolgáltatása az Életforma olvasótáborának!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!