Facebook hozzászólás
283

Földünk káprázatos ékkövei

Bemutatkozik az Év ásványa, a kvarc, és az Év ősmaradványa, a Barlangi medve is a mától a hétvégéig tartó 17. Ásványbörze és Geo Napok elnevezésű rendezvényen, a Lurdy-Házban. Egy különleges, meseszerű birodalomba engednek bepillanatani a szervezők, és a hozzá kapcsolódó tárlaton Földünk fantasztkus kincseivel ismerkedhetnek meg a gyerekek és a felnőttek. 

Lesznek kreatív programok, drágakő meghatározás, illetve a Lelkes Ásványbörzék egyik hagyományos gyermekprogramja az aranymosás, ahol apró kincseket lehet találni, amelyeket az aranymosás technikájával kell a homok közül kimosni.

Azurite, Kép: 17. Ásványbörze és Geo Napok
Azurite, Kép: 17. Ásványbörze és Geo Napok

Ezek a kincsek esetünkben nem aranyrögök, hanem különböző ásványok és kövületek, és a szerencsések 75 millió éves cápafogakra is lelhetnek. Szombaton és vasárnap a kicsik egy játékos „tanösvényen” keresztül közelebb kerülhetnek a Föld és a geológia rejtelmeihez is, valamint készíthetnek „zseb talajszelvényt”-t, hajtogathatnak dinót, festhetnek gipsz ősmaradványt, barkácsolhatnak denevércsipeszt, és élőben végignézhetik egy mini vulkán kitörését is.

Kristály, Kép: 17. Ásványbörze és Geo Napok
Kép: 17. Ásványbörze és Geo Napok

Emellett 3D-s barlangvetítést szerveznek szombaton és vasárnap, amely a korábbi börzék tapasztalatai alapján minden korosztály fantáziáját megragadja. A vetítések során szinte kézzel fogható térérzékelés mellett tárul elénk a barlangok csodálatos világa, és a barlangi ásványok szemet gyönyörködtető képe.

Zárványos kristály, Kép: 17. Ásványbörze és Geo Napok
Kép: 17. Ásványbörze és Geo Napok

A kisállatsimogató most is várja majd az érdeklődőket, ahol ezúttal a bátrak szombaton és vasránap kígyóval is fényképezkedhetnek, és számos lehetőség adódik ezoterikus szolgáltatások kipróbálására is.

Lilás kristály, Kép: 17. Ásványbörze és Geo Napok
Lilás kristály, Kép: 17. Ásványbörze és Geo Napok

Több hasznos és érdekes előadás várja az érdeklődőket dinoszauruszokról és drágakövekről. Az ásványok és az állatok mellett pedig a növények is nagy szerephez jutnak, hiszen egy bonsai kiállításban is gyönyörködhetünk. A látogatók a hét két utolsó napján részt vehetnek látványos és meghökkentő kísérletekben is, amelyek során például folyékony nitrogénnel hűtenek rugalmas dolgokat (pl. rózsát vagy lufit).

Amiről pedig nem szabad elfeledkezni, hogy ezekre az eseményekre azoknak is érdemes kilátogatni, akiknek fiókjában ott lapul egy-egy ismeretlen szépség, hiszen a börzén szakemberek segítenek az ingyenes drágakő-határozásokon. Keresd a részletes programot a facebookon!

Szakrális zene és Palya Bea a Bazilikában
Palya Bea, Kép: Emmer László
Palya Bea, Kép: Emmer László

Június 11-én, vasárnap 20 órakor az Ortodox Pünkösd alkalmából a Szent István Bazilikában három földrész – Afrika, Ázsia és Európa – szakrális zenei hagyományából állítja össze programját a Szent Efrém Férfikar és Palya Bea, a sokoldalú és kivételes zenei adottságú énekesnő. Pünkösd a nyelvek ünnepe: tucatnyi különféle nyelven csendülnek hát fel a spirituális dalok, imák, himnuszok ezen az estén, a világ  különböző népeitől, különböző korokból – s mégis egyazon pünkösdi lelkülettel. Szokolai Dongó Balázs csodálatos fúvós hangszereivel csatlakozik. 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!