Facebook hozzászólás
165

Fergeteges fesztivál Gyulán

Körösvölgyi Sokadalom címmel 16. alkalommal rendezik péntektől az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját Gyulán, a Várkertben. A háromnapos rendezvényre mintegy 180 kézművest és 1500 fellépőt várnak.

Gyula városa a magyar népművészet egyik bástyája – mondta Görgényi Ernő, a város polgármestere az MTI-nek. A város első embere emlékeztetett arra is, hogy augusztus 20-án évek óta ott rendezik a Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválját is.

Gyula, Várkert, Kép: Google

Magyarországon csak a budapesti Mesterségek Ünnepe nevezhető a gyulaihoz hasonló, egységes, a minőségi népművészeti kultúrát bemutató fesztiválnak. Erről már Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, a rendezvény egyik főszervezője beszélt. Elmondta azt is, egy kiállítással a szarvasi, a mezőberényi, az orosházi és a tótkomlósi értéktárban már nevesített népművészeti emlékek bemutatására törekszenek, emellett mesterségbemutatókat is tartanak, így például a fafaragással, a fazekassággal, a kosárfonással, a kovácsolással, a hímzéssel és a szőtteskészítéssel is megismertetik a látogatókat.

Pénteken rendezik a IX. Országos Gyermektánc Fesztivált hét együttes közreműködésével, valamint a IX. Határ Menti Összművészeti Fesztivált, amelyre Erdélyből és a Vajdaságból is érkeznek énekesek, zenészek, táncosok és mesemondók – ajánlotta a programokat Savolt Zoltán, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájának módszertani referense, az esemény másik főszervezője. Szombaton a tószínpadon kilenc együttes részvételével Békés Megyei Néptáncgálát tartanak – tette hozzá. A színpadi produkciók mellett vándorkomédiások népi gyermekjátékai, táncház, továbbá fazekas- és fafaragó, valamint főző-, pogácsasütő és mézeskalács díszítő verseny is várja az érdeklődőket.

Nincs belépődíj, a rendezvényekre, illetve a fürdővárosba mintegy 10-15 ezer embert várnak. A szervezők azt is elmondták, hogy különböző pályázatokon keresztül idén mintegy 7 millió forintot gyűjtöttek össze a Nemzeti Kulturális Alaptól, a Földművelésügyi Minisztériumtól, a Nemzeti Művelődési Intézettől és a Nemzeti Együttműködési Alaptól. Emellett a gyulai önkormányzat is támogatta a fesztivált.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!