Facebook hozzászólás
845

Félvilági mozi – szerelem, hatalom, gyilkosság

Különleges filmbemutatót láthatnak a nézők 30-án este a Dunán. Este kilenckor játsszák a Félvilág c. tévéfilmet, az 1900-as évek elején élt kurtizán, Mágnás Elza utolsó napjait felelevenítő filmdrámát. 

A Félvilag c. film hazai bemutatóján a főszereplők a nyilatkozó fal előtt, Kép: MTVA
Gryllus Dorka, Dobrosi Laura, Kulka Janos és Kovacs Patricia, Kép: MTVA

A 88 perces filmdráma az 1900-as évek elején élő híres budapesti kurtizán utolsó napjaiba enged betekintést, így ismerhetjük meg Mágnás Elza (Kovács Patrícia) korántsem felhőtlen életét. A gazdag bútorgyáros Max Schmidt (Kulka János) által eltartott gyönyörű nő két cseléddel él együtt, a korábban legjobb barátnőjeként aposztrofált Rózsival (Gryllus Dorka) és a naiv, de meseszép Katóval (Döbrösi Laura). Egy szép napon azonban Elza dúsgazdag eltartója rájön egy féltve őrzött titokra, és az események váratlan fordulatot vesznek, amely mindhárom nő, és egy másik férfi életét is örökre megváltoztatja.

A Félvilág c. filmet 2014. novemberében kezdték el forgatni, a színészek összesen 19 napot dolgoztak, majd a kész mű idén szeptember 6-án az „A” kategóriás Montréal World Filmfesztiválon már be is mutatkozott az esemény fő versenyprogramjában, ahol 2001 óta nem szerepelt magyar film. A Félvilágot bemutatták novemberben a szintén „A” kategóriás Indiai Nemzetközi Filmfesztiválon is Goán.

A december közepén tartott, hazai, zártkörű bemutatón szinte a teljes stáb részt vett, jelen volt A berni követet is jegyző, Bronz Zenit díjas alkotópáros Szász Attila (rendező) és Köbli Norbert (forgatókönyvíró), valamint a film producere Lajos Tamás is.

Kulka János bár már másodszor látta a filmet, egyszerűen nem tudott betelni a részletgazdagságával: „Azt mondják, hogy milyen igényes, milyen jó, hogy van megint ez a műfaj. Újra vannak korabeli filmek, kosztümök, jelmezek. Annak nagyon drukkol mindenki, hogy a televíziós film műfaja újra éledjen, ahogy a világban is nagy keletje van a televíziós fikciós filmeknek. Talán itthon is visszatérnek megint a TV filmek. A film nagyon részletgazdag és festői lett Nagy András (operatőr) és Szász Attila (rendező) jóvoltából, egyszerűen jó volt nézni, nagyon jó élmény volt.”

Gryllus Dorka a film megnézése után a forgatásról mesélt. „Ha valaki ránéz erre a filmre, akkor azt mondja, ez minimum 35 nap forgatás lenne, de nekünk nem volt sok időnk. Vannak filmek, ahol az ember 10-15-ször is felvesz egy jelenetet, de ilyen itt nem volt, 19 nap alatt forgattuk le az egészet. Próbáltunk előtte, és mivel nagyon jó volt a forgatókönyv, nagyon jó volt a rendező, ezért ment minden, mint a karikacsapás. Laura végső nagyjelenetét például másodszorra vettük fel. Egy álom volt a forgatás, szuper stáb dolgozott együtt!”

A Félvilag című filmkét főszereplője a bemutatón: Kovacs Patricia és Kulka Janos, Kép: MTVA
Kovacs Patricia és Kulka Janos, Kép: MTVA

„Nekem a forgatás idején volt egyéves a kislányom, napközben forgattunk, este pedig visszakapcsoltam anyuka üzemmódba. Azt mondják, a fáradt színész a jó színész (nevet). Az egész forgatás nagyon intenzív volt, nagyon koncentráltan dolgoztunk, rengeteget próbáltunk előtte. Fantasztikus volt, hogy Attila pontosan tudta, hogy mit akar, egy percet sem kísérleteztünk, minden meg volt beszélve, le volt próbálva. Azt hiszem ez a kulcsa egy ilyen filmnek: tudtuk, hogy mi a dolgunk.” – mondta Kovács Patrícia a bemutató után.

Mit gondolsz? A szép emberek tényleg sikeresebbek?



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!