Facebook hozzászólás
362

Ezért egészséges az alma! Egyél még többet!

Kevés almát, mintegy évi 15 kilót fogyasztunk, holott a duplája lenne ideális az egészségünk megőrzése érdekében. Mivel idén rekordtermés várható almából, kampány indul az almafogyasztás népszerűsítésére.

Idén mintegy 780-800 ezer tonnás almatermés várható, ami rekordnak számít, az elmúlt évek átlagánál 40 százalékkal magasabb. Ám a magyar almatermelők nincsenek könnyű helyzetben, az orosz embargó miatt is sok a káruk, ami a megélhetésüket veszélyezteti.

Az idared is szerepelt a kedvenckereső versenyen – Kép: Pixabay

Magyarországon a gyümölcstermesztés 60 százalékát az alma adja, de az átlagfogyasztás fejenként csak évi 15 kilogramm. Ha minden ember naponta legalább egy almával többet tenne a kosarába, azzal több száz magyar munkahely megőrzéséhez járulna hozzá.

Az almát elsősorban nyersen és lehetőleg héjával – sőt magjával – együtt érdemes enni, mert ekkor szívódnak fel belőle a fémre és hőre érzékeny vitaminok és ásványi anyagok is. A rendkívül alacsony kalória-, ugyanakkor rendkívül magas rosttartalmú gyümölcs a diétázók számára is ideális választás. Vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag: A-, B-vitamin- és folsavtartalma mellett kalcium-, magnézium-, kálium- és kéntartalma is jelentős. Magas káliumtartalma a szív- és érrendszer gyengeségeit enyhíti. A belek működésére és a bélflórára is kifejezetten jó hatással van.

Idén több akciót is indított az agrártárca az almafogyasztás népszerűsítésére, és most azt javasolja a gazdaszervezeteknek és a terméktanácsoknak, hogy kezdeményezzenek értékesítési akciókat a nagyobb városokban, lakótelepeken, mivel ha az emberek néhány kilogrammal többet vásárolnak, akkor az idei termékfelesleg elfogyasztható.

A tervek szerint novemberben az almapálinkát népszerűsítik majd nagykövetekkel és közéleti személyiségekkel együtt magyarországi pálinkafőzdékben, a tárca dolgozói pedig közvetlenül a termelőktől vásárolhatnak a gyümölcsből.

Negyvenmillió forintos keretösszeggel almapromóciós marketingkampányt indítottak, ezzel 6 áruházláncban 50 termékbemutatón mutatják be a magyar almát a vásárlóknak.

A jelenleg fejenként 15 kilogrammos éves átlagfogyasztás nagyon alacsony, ennek akár a dupláját is el kellene fogyasztanunk az egészség megőrzéséhez. Besegítünk mi is néhány almás recepttel!

Melyik almafajta lett Magyarország kedvence?
Az Iskolagyümölcs-program keretében május 31-én indult a „Keressük Magyarország kedvenc almafajtáját!” elnevezésű roadshow, melynek célja, hogy a magyar lakosság szavazataival kiderüljön, melyik almafajta a legnépszerűbb hazánkban. A szavazás már lezárult, a győztes almafajta kihirdetésére az őszi almaszüretkor kerül sor.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!