Facebook hozzászólás
487

Ezek ma a legjobb magyar pezsgők

A Winelovers vaktesztjén idén szinte az összes hazai méthode traditionelle, azaz hagyományos champagne-i eljárással készült pezsgő megmérettetett. A 22 versenyző közül egy tízfős szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. Sopron és Etyek domborítottak! Aki engem egy kicsit is ismer, tudja, hogy mennyire szeretem a száraz pezsgőt! Ezért is fogadtam nagy érdeklődéssel ezt a hírt.    

Teli pezsgőspoharak, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Mi az a Pezsgő Június?

Magyarország jelentős hagyományokkal rendelkezik a pezsgőkészítésben. Az utóbbi időben a tradicionális pezsgők egyre gyakrabban jelennek meg a pincészetek kínálatában, és mind több borász készít habzó- és gyöngyöző bort is. A pezsgő a decemberhez, szilveszterhez kötődik, azonban egyre többen gondolják úgy, hogy a meleg nyári napokon legalább olyan jól esik egy pohár buborékos ital, mint a különleges események alkalmával.

A Pezsgő Június célja, hogy a pezsgőkre, habzó- és gyöngyöző borokra irányítsa a figyelmet. A Winelovers júniusi rendezvényével szeretné megalapozni, megerősíteni a nyári szezont, népszerűsíteni az ital fogyasztását, ismertetve a hazai kínálatot, valamint ízelítőt nyújtva a nemzetközi választékból. Június 11-i Nagykóstolóján a Corinthia Hotel Budapestben pincészeteket, vendéglátóhelyeket, kereskedéseket, szaküzleteket vonultat fel és mutat be. A rendezvény három mesterkurzusán az érdeklődők szakértő segítségével járhatnak körül egy-egy témát, és ismerhetik meg a legkiválóbb pezsgőpincészeteket.

Tudtad?
A pezsgő az egyik legkedveltebb kedvcsináló ital a világon. Pezsgővel koccintunk az esküvőkön, a sikeres üzletkötésekkor, a diplomaosztó vacsorákon, a születésnapokon és szilveszterkor is. A benne lévő szénsavnak köszönhetően az alkohol háromszor gyorsabban jut a vérkeringésbe, és ugyanilyen sietősen felpörgeti a szexuális vágyat is.

Top pezsgők a piacon

Azok kedvéért, akik már a rendezvényt megelőzően is szívesen üdvözölnék buborékokkal a nyarat, a Winelovers Pezsgőtesztjén megkereste a legjobb hazai methode traditionelle tételeket. A borászportál.hu és a vinoport.hu nevével fémjelzett, a Winelovers Nagykóstolókat megelőző bortesztek rendre Winelovers Prémium Boros Rendezvények tematikájával összhangban keresik az ország legkiválóbb borait. A rendezvények és a tesztek célja országosan népszerűsíteni a magyar borvidékeket és szőlőfajtákat, széleskörű megjelenési lehetőséget nyújtani a kiemelkedő minőségű boroknak.

A Pezsgő Június Nagykóstoló előtt összesen 22 hazai, tradicionális champagne-i eljárással készült pezsgő közül választották ki a legjobb fehér és rozé tételeket.

Ezek ma a legjobb fehér pezsgők:

  • Taschner Bor- és Pezsgőház Blanc de Blancs Chardonnay brut 2010
  • Kreinbacher Birtok Brut Classic
  • Francois Pezsgőpincészet President Brut 2013
  • Garamvári Szőlőbirtok Blanc Fleur 2008
  • Légli Méthode Traditionelle Brut 2013

A fehérek mezőnyében jól szerepelt még Demeter Zoltán Pincészete, a Sauska Tokaj, és a Frittmann Pincészet.  A rozék mezőnyében a Louis Francois President Rosé Brut a legjobb rozé pezsgő.

Ezek ma a legjobb rozépezsgők:

  • Francois Pezsgőpincészet President Rosé Brut 2011
  • Taschner Bor- és Pezsgőház Pinot Noir Rosé 2012
  • Garamvári Szőlőbirtok Evolution Rosé 2008
  • Francois Pezsgőpincészet Pinot Noir Rosé Brut Nature 2012
  • Sauska Tokaj Pezsgő Extra Brut Rosé
A zsűri tagjai voltak:
Sánta Zoltán nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium oktatója; Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus; Káli Ildikó bor és pezsgőszakértő; Hegyi Gábor borkritikus, a Weinakademie Österreich hallgatója; Prisztavok Zoltán, Kreinbacher Birtok; Garamvári Judit, Garamvári Szőlőbirtok; Plutzer Mariann, Garamvári Szőlőbirtok; Evans Viktória head sommelier, Pierrot; Budavári Dóra bormarketing tanácsadó; Englerth Nóra Vinoport-Borászportál olvasó.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!