Facebook hozzászólás
492

Ez a világ legnépszerűbb női neve

Meglepő cikket olvastam a JOY inernetes magazin oldalán. Egy ismert névkutató szerint van egy női név, amelyik szinte tarol a keresztelőkön. Találd ki, mi a sláger világszerte? 

Laura Wattenberg
A névadások nemzetközi szaktekintélye 2005-ben jelentette meg ezzel kapcsolatos első könyvét, ami órási sikert aratott. Azóta több mint negyedmillió példányt adtak el belőle.

Laura Wattenberg 49 ország névadási statisztikáját összesítve arra a következtetésre jutott, hogy létezik egy lánynév, ami 9 helyen listavezető, 20 másikban a második vagy a harmadik helyen van, illetve ott szerepel a TOP25-ben a vizsgált országok kétharmadában.

A tendencia ráadásul nem függ nyelvtől, vallástól vagy kulturális sajátosságoktól. Egyformán szeretik például a keresztények és a muszlimok.

Ez a név pedig nem más, mint a… Zsófia…avagy Sophia, Sofia, Sofie, stb.

Zsófia főhercegnő
Zsófia főhercegnő, Kép: wikipedia
Zsófia főhercegnő, Kép: wikipedia

Ferenc József és Erzsébet királyné első kisánya viselte e nevet, aki 1855-ben született. A kis főhercegkisasszony azonban korán elhunyt, mindössze kétévesen vesztette életét – feltehetően tífuszban.

A név egyébként a XVI. és a XVIII. században igen népszerű volt Magyarországon. Később vesztett fényéből, de mára ismét ott szerepel a száz legnépszerűbb női nevek között.

– Leesett az állam, hogy hány különböző nyelven és kultúrában ejtik ki ennyire hasonlóan. Azt hiszem, ez rengeteget elmond a kulturális határok elmosódásáról – nyilatkozta Laura a Live Science magazinnak.

A kutató hozzátette, hogy mivel az olyan hatalmas országok, mint India vagy Kína nem adják közre a névadási statisztikáikat, az eredményeket inkább a nyugati világra kivetítve kell értelmezni.

ZSÓFIA
A név görög eredetű, jelentése: bölcsesség. Névelemzés: A Zsófia rendkívül gyors, éles eszű, találékony gondolkodású személyiség lehet. Elemzőkészségére jellemző, hogy az élet misztériumának tényszerű megértésére törekszik. Szereti befejezni, aminek nekilátott anélkül, hogy közben mások zavarnák. Kedveli a rendet maga körül, és az életében minden tekintetben, igyekszik rendet tartani. Komolyan veszi az életet, és mivel nagyon érzékeny, ezért sokszor mély fájdalmat él meg. (Forrás: nevnapja.hu)
Zenés Útravalót kapott az év első babája
Az operaház főigazgatója meglátogatta a főváros idei első újszülöttjét, hogy átadja neki az Útravaló című válogatássorozatot, amely Tallér Zsófia zeneszerző Leánder és Lenszirom című operáját tartalmazza. Kiadványukat nemcsak az év első újszülöttjének, hanem valamennyi magyar újszülöttnek is igyekeznek eljuttatni.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!