Facebook hozzászólás
237

Európa nagyot ugrott

Több tízezer ember gyűlt össze Európa több száz vízpartján vasárnap délután három órakor, hogy egy közös Nagy Ugrással álljanak ki az egészséges folyóvizek fontossága mellett.  Magyarországon és a Duna menti országokban ez a nap a Mura-Dráva-Duna határokon átnyúló Bioszféra Rezervátum emléknapja is. Az ország 15 településén, azonos időpontban megrendezett Nagy Ugrással Magyarország a régió legnagyobb csobbanásával állt ki saját vizei mellett.

A WWF Magyarország és a vizes élőhelyek rehabilitációja iránt elkötelezett Coca-Cola Magyarország együttműködésében megrendezett központi eseményen mintegy 250 ember csobbant egyszerre a dunabogdányi szabad strandon. A Nagy Ugrás előtt vízipisztoly csatával melegített a tömeg. A résztvevők előzőleg különböző sporteseményeken vettek részt, és a WWF Élő Duna turnéja segítségével ismerkedtek meg a vizes élőhelyek páratlan élővilágával.

Európa-szerte 28 ország több mint 400 helyszínén, több ezer ember ugrott a vízbe ugyanabban a pillanatban, nyomatékot adva Európa összefogásának, amellyel az élő vizek védelmének fontossága mellett állnak ki. Roberto Epple, a Nagy Ugrás kezdeményezője és az Európai Folyókért Hálózat (ERN) elnöke (ERN) elmondta: „A Nagy Ugrás egy inspiráló kezdeményezés, ami egyetlen közösségi eseményen keresztül hívja a figyelmet arra, hogy vizeinket jó állapotba kell hozni. Az Európai Unió vízvédelmi szabályozása, a Víz Keretirányelv jó eszköz erre, de önmagában nem elég ahhoz, hogy elérjük a célunkat. Rá kell irányítanunk a figyelmet vizeinkre, hiszen az európai társadalom támogatása nélkül folyóvizeink és vizes élőhelyeink megőrzése nem valósulhat meg.”

Folyóvédők Dunabogdányban, Kép: WWF

2015. fontos dátum Európa folyói, tavai, tengerpartjai és vizes élőhelyeinek. Az Európai Unió Víz Keretirányelve szerint a kontinens leromlott állapotú vizeit 2015-re újra jó állapotba kell hozni. Tíz év elteltével a célokat csak részben sikerült megvalósítani, a felszíni vizeknek a fele sem érte el a kitűzött célt. Kevéssé ismert tény, hogy a folyók és tavak nem jó állapotának leggyakoribb oka nem a szennyezés, hanem a meder és a vízjárás emberi beavatkozások miatti jelentős átalakulása.

„Magyarországon folyóvizeknek csupán 14%-a nevezhető jónak, a tavaknál ez az arány még kisebb. Magyarország gazdag vizekben, ugyanakkor bölcsebben kell gazdálkodnunk ezzel a kinccsel. Vizeink egészsége és jó állapota saját, jól felfogott érdekünk, az EU csak iránymutatást ad ezek megőrzéséhez, amiket viszont érdemes követni. A Duna jó állapota többek között azért is fontos, mert ettől függ 20 millió ember, köztük mintegy 3 millió magyar ivóvize.” – emelte ki Sipos Katalin a WWF Magyarország igazgatója.

A Nagy Ugrás, Kép: WWF

A WWF álláspontja szerint az emberi igények jól kielégíthetőek környezetünk lerontása és kizsákmányolása nélkül. Az erőforrásainkkal való bölcs gazdálkodás egyik kiváló módja a adottságokhoz való alkalmazkodás. A WWF azt kéri a felelős szervektől, hogy vegyék komolyan a magyar vízkincs megőrzését, a víztől függő élőhelyek helyreállítását, és ne hagyják semmilyen rövid távú érdek oltárán feláldozni közös jövőnket. A Nagy Ugráson 15 település és emberek ezrei megmutatták itthon, hogy számukra fontos vizeink védelme. Most a döntéshozóinkon a sor, hogy a társadalmi igényt tettekké formálják, és hosszú távon gondoskodjanak, vizeink jó állapotáról.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!