Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2012. szeptember 05. 22:54 | PP-Eletforma

JAPÁNOK

Érdekességek a japán iskolarendszerről

Sokkal több időt töltenek az iskolában, a japán gyerekek, mint a magyarok, de újságot olvasni csak kamaszkorukra tanulnak meg. Az iskola 9 körül kezdődik, de még délután is tart. Léteznek klubok, a ‘kurabu’-k, ezek fontos részét képezik az iskolai életnek. A diákok az iskola után, gyakran előtte is, sőt, hétvégenként is itt tevékenykednek.

A japán iskolarendszer leginkább az amerikaira hasonlít, a második világháború után vették át az új világ szokásait.

Van óvoda, utána általános, azaz alapiskola, majd az úgynevezett ‘Chuugakkou’ következik, és csak ezután jön a ‘Kougakkou’, azaz a gimnázium.

Az alapiskola hat évig tart, a következő két iskola 3-3 évig. Vannak állami és magániskolák is, előbbieknek nincs túl jó hírük.

A ‘Chuugakkou’ és a ‘Kougakkou’ előtt is felvételit kell írniuk a diákoknak, amik általában nem egyszerűek. Mivel csak egy jóhírű iskola garantálja, hogy a gyereket majd a következő szinten is jó helyre vegyék föl, gyakran kiegészítő képzésre, korrepetáló iskolába is beíratják őket, ezt úgy hívják, ‘Juku’.

Az iskola 9 körül kezdődik, de még délután is tart. Léteznek klubok, a ‘kurabu’-k, ezek fontos részét képezik az iskolai életnek. A diákok az iskola után, gyakran előtte is, sőt, hétvégenként is itt tevékenykednek. Ha mindezt összeadjuk, rájövünk, hogy a japán gyerekek sokkal több időt töltenek az iskolában, mint a magyarok.

AZ alapiskolában évente körülbelül 300 írásjelet, azaz ‘kanji’-t tanulnak meg a diákok, ez hat év után 1006 jel. Ezzel már egész jól el lehet boldogulni Japánban. Persze hogy tökéletesen boldoguljanak az életben, és az újságot is el tudják olvasni, körülbelül 2000 ilyet kell ismerniük.

A három iskola után nagyon sok fiatal megy magánegyetemekre. Minél népszerűbb egy iskola, annál nagyon esélye van a végzősnek jó munkát találni – akárcsak nálunk. Persze mindenki ilyen iskolába szeretne járni, óriási a túljelentkezés, és a felvételik nagyon nehezek.Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!