Facebook hozzászólás
291

Emlék a máriapócsi könnyeknek

A máriapócsi kegykép könnyezésének 300. évfordulója alkalmából emléklapot bocsátott ki a Magyar Posta. Az ofszet eljárással készült emléklap Laczkó Anita grafikusművész tervei szerint készült. 

Postai emléklap a 300 évvel ezelőtti máriapócsi szentkép könnyezésének emlékére, Kép: Magyar Posta
Részlet, Kép: Magyar Posta

Kelet-Magyarország neves búcsújáróhelye Máriapócs. A település nevezetessége a pócsi kegykép, amelyet 1676-ban Csigei László bíró készíttetett fogadalomból és hálából, a török rabságából történt szabadulásának emlékére.

Tudtad?
Az eredeti pócsi könnyező kegykép a bécsi Stephansdom déli oldalhajójának XVI. századi márványbaldachinja alatt, művészi oltáron kapott méltó elhelyezést, ahol azóta is nagy tisztelettel őrzik. A gyertyák és mécsesek százai égnek állandóan a kép előtt. (Forrás:mariapocskegyhely.hu)

1696. november 4-én, miközben a kis fatemplomban Papp Dániel lelkész a Szent Liturgiát végezte, egy földműves arra lett figyelmes, hogy az Istenszülő-ikon mindkét szeméből bőségesen folynak a könnyek. Még ebben az évben császári parancsra Bécsbe szállították az ikont.

Máriapócsi kegykép: Szűz Mária, karjában a kisdeddel, Kép: wikimedia
Máriapócsi kegykép, Kép: wikimedia

A másolat – a jelenlegi máriapócsi kegykép – 1707 körül került Pócsra, hogy az eredeti ikon hiányát pótolja. Az első kegykép többé nem könnyezett, viszont a másolat 1715. augusztus 1-jei, 2-ai, és 5-ei könnyezését több órán át sok százan látták. A szemtanúk vallomásának jegyzőkönyve kétséget kizáróan bizonyítja a könnyezés valódiságát. Ez a csoda 1905 telén megismétlődött, 3-ától 18 napon át folytak a könnyek.

2015-ben ünnepeljük a máriapócsi kegykép könnyezésének 300. évfordulóját, és ugyanebben az évben, március 20-án Ferenc pápa megalapította a Magyarországon élő görögkatolikusok számára a Görögkatolikus Metropóliát.

Az emléklapon az emléknaphoz kapcsolódó grafikai és képi elemek, valamint magyar és angol nyelvű tájékoztató szövegek olvashatók. Az emléklap harmadik oldalára a 2012-ben kibocsátott, 100 éves a Hajdúdorogi Egyházmegye c. alkalmi bélyeget ragasztották, amit az évfordulóra készített alkalmi bélyegző lenyomata tesz különlegessé.

Legutóbb az űrkutatás sikereinek tiszteletére adott ki kisívet a Magyar Posta.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!