Facebook hozzászólás
312

Emlék a legnagyobb magyanak

Széchenyi István születésének 225. évfordulója tiszteletére alkalmi bélyeget bocsátott ki A Magyar Posta. Az egyedi hangvételű bélyeggrafikán a XIX. század húszas éveiben megindult reformmozgalom kezdeményezője, kiváló író és államférfi, a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István portréja rajzolódik ki. A miniatűr alkotás ifj. Szunyoghy András grafikusművész terve alapján a Pénzjegynyomda Zrt-ben készült. 


Széchenyi-bélyeg  1791. szeptember 21-én született Bécsben. Apja Széchenyi Ferenc gróf, anyja, Festetics György gróf leánya, Julianna volt. 17 éves korában már katona volt. Részt vett a Napóleon elleni háborúkban, ahol bátorságával és vakmerőségével tűnt ki. Rengeteget utazott, bejárta Törökországot, Kelet- és Nyugat-Európát. Utazásai közben döbbent rá hazája elmaradottságára. Megállapította, hogy történelmi neve súlyos kötelességgel is jár, ezért életcéljául nemzete sorsának előmozdítását tűzte ki. Hazatérve ő lett a reformgondolat kezdeményezője és legjelentősebb alakja.

Számtalan fejlesztés, innováció, újdonság kapcsolható személyéhez, pl.: megalapította a Magyar Tudományos Akadémiát, előmozdította a dunai és tiszai gőzhajózást, a Lánchíd megépítését, támogatta a vasúthálózat megépítését és az egyesült Budapest ötletét, meghonosította a lóversenyzést. Az 1848 áprilisában megalakuló Batthyány kormányban a közmunka-közlekedésügyi miniszteri tárcát kapta.Széchenyi alkalmi boríték és bélyeg

Eszméi, tevékenysége és hatása által a modern, új Magyarország egyik megteremtője. A magyar politika egyik legkiemelkedőbb és legjelentősebb alakja, akinek nevéhez a magyar gazdaság, a közlekedés, a külpolitika és a sport területén végrehajtott reformok fűződnek. (Forrás: szechenyiemlekbizottsag.hu)

Üdvözlettel!
A Magyar Posta Zrt. a hálózati forgalmi igényekre való tekintettel 2016. január 22-én névértékcserével ún. „EURÓPÁBA” és „EURÓPÁN KÍVÜLRE” feliratú értékjelzéssel bocsátotta ki az 1999-ben, majd 2002-ben már kiadott „Üdvözlettel” elnevezésű két címletű forgalmi bélyegsorozatot. Az újdonság Rényi Krisztina és Svindt Ferenc tervei alapján a Pénzjegynyomdában készült. A részletekről itt olvashatsz!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!