Facebook hozzászólás
578

Előkerült a Körhinta, és más drágaságok

Rippl-Rónai József, Czóbel Béla, Aba-Novák Vilmos különleges alkotásai, Zsolnay Miklós fejedelmi kandallója és különleges ékszerek is kalapács alá kerülnek a BÁV 69. Művészeti aukcióján.

Czóbel Béla: Körhinta, Kép BÁV
Czóbel Béla: Körhinta, Kép BÁV

Az újrafelfedezések aukciója lesz a november 9-10-én megrendezésre kerülő BÁV Művészeti aukció. Bemutatják többek között a Czóbel Béla életmű egyik utolsó hiányzó láncszemét, a több mint 100 év lappangás után előkerült Körhintát. Kalapács alá kerül a modern magyar festészet egyik legeredetibb alakjának, Aba-Novák Vilmosnak két, 50 év után felbukkant mesterműve is. A festményanyagra Rippl-Rónai József kedvelt kukoricás stílusában festett Róma-villája teszi fel a koronát.  A műtárgyanyag Zsolnay Miklós kalandos életű feleségének készített Zsolnay-kandallóval büszkélkedhet. A kiemelkedő keleti műtárgyanyag mellett egy igazi ritkaságot is tartogatnak a szervezők, Vedres Márk itáliai munkásságának egy korai darabja, egy 100 éve eltűnt nagyméretű márványszobor is aukcióra kerül. Az árverés hagyományosan sokszínű ékszeranyagát idén egy, a magyar piacon egyedülálló, 5 karátos briliánssal ékített szoliter gyűrű teszi teljessé.

Rippl-Rónai József most árverésre bocsátott képe A Róma-villa ősszel a hátoldalán lévő felirat szerint Grünwald Vilmos részére készülhetett. Egész pontosan a házába készülő falképnek volt a terve. A falkép elkészültéről nincs adat, de Rippl-Rónai számos kukoricás kompozícióját éppen ilyen jellegű monumentális képtervként képzelte el. Grünwald annak a gyűjtői, vállalkozói körnek a tagja volt, akik nemcsak Rippl-Rónai művészetének, hanem az egész modern magyar művészetnek is elkötelezett, és anyagilag is rendkívül áldozatkész támogatói voltak. Gyűjteményében olyan alkotók műveivel találkozhattunk, mint pl. Vaszary János, Fényes Adolf, Ferenczy Károly, vagy a régi mesterek közül Lotz Károly.

A Magyar Kerámia Estje
November 7-én a 20. századi modern kerámia megújítóiról és egyben a 69. Művészeti aukció kerámiaanyagáról is beszélgetünk a New York Kávéházban a magyar kerámia estjén. Vendégeink lesznek: Lublóy Zoltán porcelántervező, Gorka-Focht Máté, a Gorka család leszármazottja, Dr. Lovag Zsuzsa művészettörténész, Tűzkő Péter, műkereskedelmi szakértő és Esztergályos Cecília, színművész. Házigazda: Juhász Anna.

A festmény Rippl-Rónai kaposvári otthonát, a Róma-villát ábrázolja. Az 1910-es évek elejétől szép számmal készültek a házat, annak kertjét, vagy éppen a művész oda épített műtermét ábrázoló kompozíciók. A jelen festményen, hangsúlyos módon semmi más nincs, mint az épület, a kert és a fák őszies színekben pompázó motívumai. Igazi dekoratív kompozíció, amin semmi narratív elem nem vonja el a figyelmet a színes foltok, motívumok, és a világos vonalvezetésű rajz ritmusáról. A kép pontos datálása kérdéses, de az biztos, hogy a mű Rippl-Rónai nagy kukoricás kompozícióinak idején, nagyjából az 1910 és 1914 közötti években készülhetett.

1927 februárjában Aba-Novák Vilmos pompás kollekcióval jelentkezett az Ernst Múzeum aktuális csoportkiállításán. A tárlaton bemutatott műveinek fele Felsőbányán, a másik része pedig Zugligeten készült, a korábbi két év során. Feltehetően ezek közé tartozott a most aukcióra kerülő Zugligeti ház is, mely tökéletesen érzékelteti azt a hangulatot és benyomást, amire 1925 körül, a Zugligeten vagy környékén barangolók számíthattak. Szinte érintetlen természet, erdei ösvények kibogozhatatlan rendszere, itt-ott egy-egy villaépület vagy vendéglő, ahol megpihenhetett a kimerült kiránduló. A mű festésmódjában egyik legközelebbi párhuzama az 1926-os évszámot viseli, így ez a Zugligeti ház születésének legvalószínűbb időpontját is meghatározza.

Az Olvasó nő a művész feleségét, Vulkovic Katót és az Aba-Novák körül gyülekező művésztársasághoz tartozó Mattioni Eszter festőnő egyik kedvenc dobermannját ábrázolja. Bár az életből ellesett pillanatot mutató festményen az 1927-es évszám olvasható, mutatkozik némi, de csak látszólagos ellentmondás a dátum, a kép kiállításának időpontja és a látható jelenet között. Aba-Novák 1925-ben elnyerte a Szinyei Merse Pál Társaság ötmillió koronás utazási ösztöndíját, melyet a következő év első felében váltott be, körutat téve Itália, Svájc és Franciaország érintésével. Az 1926-os év második felében viszont már bizonyosan Budapesten tartózkodott, ezért készülhetett olyan sok zugligeti témájú festmény ebben az időszakban.

Zsolnay-kandalló, Kép: BÁV
Zsolnay-kandalló, Kép: BÁV

Az Olvasó nő ötlete, első változata és java része biztosan ekkor, 1926 nyarán-őszén született; feltehetően csak az utolsó, befejező ecsetvonások miatt kerülhetett rá az 1927-es dátum. Az egészen kimagasló kvalitású képen Aba-Novák egyenrangú fontosságot tulajdonított a fénytelített színek és plasztikus formák egyensúlyának. A virtuóz ecsetkezeléssel pedig mesteri módon fogta egységbe a kompozíciót.

Az aukción kalapács alá kerülnek olyan ritkaságok is, mint Czóbel Béla több mint 100 év után előkerült képe, a Körhinta.  A posztimpresszionista alkotás az utóbbi évek legszerethetőbb Czóbele. Nem csupán az életmű egyik utolsó láncszeme, de fontos adalék a nagybányai festészet történetének feldolgozásában is.

Minden bizonnyal a műtárgynap sztárja lesz az a fejedelmi Zsolnay-kandalló, amely Zsolnay Miklós több mint 100 év után felgöngyölített szerelmi történetének túlélője. Bónis Malvin színésznő a János Vitéz centenáriumi előadására kapta egy rajongójától azt a Thököly úti villát, ahol később Zsolnay megépíttette a román stílusú eozinmázas kandallót. A házasság nem tartott soká, de a kivételes alkotás, a BÁV szakértői felfedezése nyomán, kerül aukcióra 18 millió forintos kikiáltási áron.

Az ékszernap is bővelkedik a gyűjtői darabokban, de a mindig érdeklődésre számot tartó, nagy karátszámú brilles darabok sem maradnak el. Az első tétel megszokott módon jótékonysági célokat szolgál. Imrei Boglárka, ékszertervező nyuszis medálját a beteg gyerekek gyógyulását segítő Mosoly Alapítvány javára árverezik el. A magyar piacon egyedülálló, 5 karátos brillel ékített szoliter gyűrű 6,5 millió forintos kikiáltási áron próbálja a magyar ékszeraukciós rekordokat megdönteni. A megszokottan erős órakollekcióból egy 429 briliánssal (összesen 6,17 karát) díszített Ebel ékszeróra emelkedik ki 5,5 milliós kikiáltási árával. Az ezüst műtárgyak között egy pazarul kidolgozott pesti neorokokó kandelláber párra licitálhatnak 1 millió forinttól.

A BÁV 69. Művészeti aukciójára november 9-10-én kerül sor a MOM Kulturális Központban. November 9-én az ékszerek és ezüst műtárgyak, november 10-én a festmények és műtárgyak kerülnek kalapács alá. Az aukciót Gundel-Takács Gábor vezeti.

II. Erzsébet kalapokban elbeszélve
Mindenkiből úrinőt varázsol egy jó kalap! Ez így igaz, ám ehhez is szükség van – leginkább – ízlésre! Amúgy, ha nincs frizurád, de elegáns szeretnél lenni, pik-pak, csodát tesz egy kalap! Az más kérdés, hogy milyet! Magyarországon ma nincs igazán divatja a kalapnak! (Sajnos!) A brit uralkodó azonban mindig olyan elképesztő fejfedőket használ – viccesen korona helyett -, hogy az hihetetlen! Mindig igazi – idézőjelben – divatdiktátor! De ne feledd! Hiába Tied a legjobb kalap, azt tudni kell viselni is!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!