Facebook hozzászólás
321

Élő vonalak – Beszélő színek

Gyarmathy Ágnes Munkácsy-díjas látványtervező művész válogatott alkotásaiból nyílik kiállítás 2016. augusztus 27-én 17 órakor a Csokonai Színház nézőtéri büféjében és az első emeleti folyosón.

Gyarmathy Ágnes több mint 500 különböző színházi előadáshoz tervezett díszletet, jelmezt vagy mindkettőt, több mint 60 alkalommal a Csokonai Színház felkérésére. Már pályája elején feltűnik a neve a debreceni teátrum tervezői között. 1969-ben Illyés Gyula Kegyencének, majd Molnár Ferenc Liliomjának látványvilágán dolgozott, de mai előadások színlapján is gyakran találkozunk a nevével. Ő tervezte a Pinczés István rendezte, máig népszerű Légy jó mindhalálig, a 2014-es Marica grófnő és a

Segítsd a királyt! diszlet, Kép: Csokonai Színház
Segítsd a királyt! díszlet, Kép: Csokonai Színház

Segítsd a királyt! díszleteit és jelmezeit is. Ez utóbbira élete egyik legnagyobb művészi lehetőségeként tekint.

A közönség láthatja majd a Lohengrin terveit, ruháit, amelyek jól példázzák, miként ír át egy kort a tervező saját fantáziájával, a Bajazzók a darab látványtervezőre tett felszabadító hatását mutatja be, míg az Idomeneo azt láttatja, miként erősítheti az énekes auráját egy jól kiválasztott jelmez. Gyarmathy Ágnes számos magyar és nemzetközi film, valamint tévéjáték jelmezeit is tervezte, köztük Szabó István Mephisto című Oscar-díjas alkotásának jelmezeit. A kiállítást Kubik Anna színművész nyitja meg, a kurátor Lőrincz Veronika.

Szerelmi bájital, a Donizetti opera díszlete, Bemutató: 2016., Kép: Csokonai Színház
Szerelmi bájital, a Donizetti opera díszlete, Bemutató: 2016., Kép: Csokonai Színház

Gyarmathy Ágnes 1989 óta tanít, először a nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola művésztanára volt. Később oktatott a budapesti Képzőművészeti Egyetemen, 2003-tól a Kaposvári Egyetem Látványtervező Tanszékének tudományos főmunkatársa lett. A szcenikai kiállítások megőriznek valamit az utókornak az illékony színházművészeti alkotásokból, melyek nagyon hasznosak voltak a továbbgondolkodás és az alkotói kiteljesülés szempontjából.

Szélfútta..., az 1956-os forradalom 60. évfordulójának ünnepségsorozatához készült díszlet, Kép: Csokonai Színház
Szélfútta…, az 1956-os forradalom 60. évfordulójának ünnepségsorozatához készült díszlet, Kép: Csokonai Színház

A művésznő legfontosabb alkotásai:

Mephisto – Oscar-díj (1982);

Három szegény szabólegény – MTV tervezési Nívódíj (1981);

Szamárköhögés – FIPRESCI díj (Montreal, 1987), Gold Hugo díj (Chichago, 1987), Prize for the Best Performance to the „family” of the film (1988);

Gaudiopolis – RAI-díj (1988), Prix Europa Television Festival Best Fiction of the Year (Strassburg, 1989);

Az én XX. századom – Gene Muskowitzs Pritze (1989), Special Pritze (Cannes, 1989), Golden Camera (Edinburgh, 1989), Magyar Kritikai Díj (1990);

Perlasca, egy igaz ember története – TV Oscar-díj,42. San Remó-i Filmfesztivál (2002).

FOTOGRÁFIA
85. születésnapját ünnepli a hazai fotográfia nagyasszonya, Keleti Éva! A Balázs Béla-díjas, Érdemes és Kiváló művész iskolát teremtett a magyar színházi fotózásban. Nekem pedig egy új látásmódot tanított… A részletekért kattints ide!

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!