Facebook hozzászólás
296

Élni akarnak

Nagyszabású, lélegzetelállító dokumentumfilmet mutat be 3 egymást követő napon a Spektrum Magyarországon. A címe Exodus: Utunk Európába. A sorozatban hiteles és személyes történetek kerekednek ki a megpróbáltatásokról, az élet-halál kérdésről, és nyújtanak betekintést a szalagcímek mögé. A dokumetumsorozatot részben a BBC stábja, részben maguk azok forgatták, aki átélték a borzalmakat: a menekültek.

Menekültek a magyar-osztrák határon, Kép: Spektrum
Menekültek a magyar-osztrák határon, Kép: Spektrum

2015-ben példátlan jelenség zajlott le: egymillió bevándorló érkezett Európába többi közt Afganisztánból, Szíriából és Gambiából. Sokan a háború, mások a szegénység, vagy a meghurcolások elől menekültek. Hetvenöten közülük kaptak egy-egy kamerás telefont, hogy filmre vegyék embert próbáló és életveszélyes útjukat Európába. 26 országon keresztül, egy éven át filmezték, ahogy mindent hátrahagyva, egy új európai élet felé tartanak. Olyan helyekre visz a sorozat, ahová forgatási stáb nem kap engedélyt: ott leszünk a felfújható csónakokon, a Csalagúton átkelő kamionok rakterében és a Szaharán áthaladó, csempészek által vezetett kisteherautók platóján.

 

 

A sorozat első része akkor indul, amikor több százezer menekült elhagyja Szíriát, és a törökországi Izmir kikötőjébe érkezik. Találkozunk a mindössze 11 éves Isrával, aki feketén árul cigarettát, hogy pénzt szerezzen a családjának egy hajóra, amely átviszi őket a Földközi-tengeren. De ahogy egyre több hír jut el hozzájuk vízbe fúlt társaikról, Isra édesapja, Tarek elbizonytalanodik: vajon kockára teheti-e gyermekei életét?

Közben a 27 éves Hassan, akire Damaszkuszban börtön és megkínzás vár, amiért tüntetésen vett részt, bármi áron hajóra akar szállni. Egy csempészre bízza az életét, és felszáll egy gumicsónakra. A csónak túlzsúfolt, a hajón ülőkre élet vagy halál vár.

De a film megismertet a 24 éves Anas történetével is, akinek a taxijára sortüzet nyitnak, amikor próbálja elhagyni szülővárosát, Aleppot, hogy Törökországba jusson.

Bemutató: 2017. február 13., 14. és 15., 22:55

Ázsiai földvédők lélegzetelállító képeken
A fotósorozaton egészen hihetetlen módon lépnek egymással szimbiózisba az emberi arcok és a tájak vonásai: Indonéziában a Tanjung tó vizének varázslatos csillogása egy kávébab-termelő ajkain tükröződik vissza; Sri Lankán az értékes kitul-pálma törzse egy cukornád-termesztő vonásaiba olvad bele; Indiában pedig a Kotagiri méhek ezreinek képe szinte tökéletesen adja vissza az erdei vegyes virágmézet termelő méhész anyajegyeinek és ráncainak rajzolatát. Ilyen naptárt még nem láttál!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!