Facebook hozzászólás
462

Elhúztuk a világ nótáját!

Világraszóló sikert arattak a magyar vonókészítők a 10. Nemzetközi Hegedűkészítő Versenyen (10. CONCORSO NAZIONALE DI LIUTERIA) Milánóban, ahol százötven neves műhely, 12 ország (Argentína, Bulgária, Kína, Kolumbia, Dél-Korea, Franciaország, Japán, Olaszország, Oroszország, Tajvan, Venezuela és Magyarország) hegedűkészítő és vonókészítő mesterei mérettették meg magukat. Magyarország képviseletében Rácz Pál aranykoszorús hegedűkészítő-mester, aki immár második alkalommal vett részt a rangos verseny grémiumában, amelyet a világ legnagyobb és legismertebb hegedűkészítői alkottak. Rácz Pál úgy véli, hogy a nemzetközi megmérettetéseken sorra elért sikerek bizonyítják a magyar hegedű elismerését, a kortárs magyar hegedűkészítés világszínvonalát.

A 10. Nemzetközi Hegedűkészítő Verseny grémiuma, Kép: sajtóanyag
A 10. Nemzetközi Hegedűkészítő Verseny grémiuma, Kép: sajtóanyag

Óriási sikert arattak Milánóban a magyar vonókészítő-mesterek, mert mindhárom helyezést elvitték vonókészítés kategóriájában, amelyet Giovanni Lucchi emlékére először rendeztek meg a 10. Nemzetközi Hegedűkészítő Versenyen. Rácz Pál aranykoszorús hegedűkészítő-mester, a zsűri tagja elmondta, hogy nem volt még példa arra, hogy egyszerre minden díjat magyarok vigyenek el egy kategóriában, ezért történelmi pillanatnak lehettek tanúi az I. Nemzetközi Maestro Giovanni Lucchi vonókészítő versenyen. Etzler Bernd a Magyar Hegedűkészítők Társaságának alelnöke (aranyérem) és tanítványai, az ugyancsak elismert mesterek Sziráki Tamás (ezüstérem) és Nagy András (bronzérem) munkái elkápráztatták a zsűri tagjait. A milánói verseny előtt Pekingben és Amszterdamban arattak sikert a magyar vonókészítők az elmúlt hetekben.

– Nagyon büszke vagyok a magyar sikerekre, hiszen a múltbéli magyar vonókészítők elsősorban hegedűkészítők voltak, ez a hagyomány ma tovább él, a kortárs magyar vonókészítők egy része is hegedűkészítő. Nemcsak a mesterhegedűkből, hanem a kézműveseiből is egyre kevesebb van már a világon, így Magyarországon is.

Vizsgáznak a vonós hangszerek, Kép: sajtóanyag
Vizsgáznak a vonós hangszerek, Kép: sajtóanyag

Az egykori mesterek a háború után, majd 1956-ban kivándoroltak nyugatra, és ott öregbítették a magyar hegedűkészítők hírnevét, átörökítették tanítványaiknak a magyar mesterek nagy tradícióinak 200 év alatt felhalmozott tudását. Mára alig 10-15 világszínvonalú hegedűkészítő él hazánkban ezért nagyon fontosnak tartom, hogy a mi generációnk átadja a tudását a fiataloknak – fogalmazott a világhírű kézműves művész hegedűkészítő, aki korábban négyszer volt már dobogós a nemzetközi versenyen. A világhírű mester azt szeretné, ha a nemzetközi sikerek a pályakezdő fiatalokat lelkesítenék a pályán maradásban. –

A Rácz Pál által készített hegedűkkel a világ sok országában neves szólisták, zenekarok, sztárok is játszanak. Számos alkalommal készített már olyan hangszert, amelyet jótékony célból árverésre bocsátottak beteg gyermekek, kórházak, közösségek megsegítésére. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője, Kozma Imre atya és Mága Zoltán hegedűművész segítségével az árverésből befolyt összegeket eljuttatták a rászorulókhoz.

Zenekedvelőknek
Hallottátok hogy egy Búsképű lovag járkál a Kiss János altábornagy utcában? A részleteket olvasd el itt!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!