Facebook hozzászólás
655

Életveszélyes iskolai utak

Gyerekek hada él a világon, akik kalandos, ugyanakkor sokszor életveszélyes utakon jutnak el az iskolába. Meredek sziklákon kapaszkodnak fel, lyukas csónakban eveznek, vagy napokon át gyalogolnak mezítláb. A kicsiknek Etiópiában a forrósággal, míg Mongóliában a csontrepesztő hideggel is meg kell küzdeniük. A Spektrum televízió ezeket a távoli országokban élő gyermekeket kíséri el, akik nap mint nap kockára teszik életüket, hogy a jobb jövő reményében beülhessenek az iskolapadba!

Hány és hány gyerek morog reggel, ha iskolába kell menni. Sokan utálják a buszt, de azt is, ha a szülők kocsival gurulnak el egészen a suli ajtajáig. Nem mindenütt van ez így. A jobb élet reményében sok gyerek az életét is kockára teszi, hogy beülhessenek az iskolapadba. Tudják, hogy a tudás az egyetlen, ami esélyt ad arra, hogy egyszer másként élhessék az életüket!

 

 

Mexikó

Mexikói gyerek iskolába megy, Kép: SpektrumA hatéves Lorenzo a Sierra Madre hegység eldugott szegletében élő Rarámuri bennszülöttek törzsének tagja. Számára az iskola az egyetlen hely, ahol tanulhat és ebédelhet. Meredek, csúszós sziklákon kell felkapaszkodnia, hogy eljusson az iskolába – biztosítókötelek és bármiféle segítség nélkül. Lorenzo iskolatársai, a három lánytestvér, Teresa, Angela és Philomena az iskolához közeli fennsíkon élnek. Mégis jó pár órás út áll előttük. Rájuk szűk ösvények, éles sziklák, patakok várnak. Ha elered az eső, az út életveszélyessé válik: a patakok megáradnak, a sziklák pedig úgy csúsznak, mintha jég borítaná őket.

 

 

 

 

Pápua Új-Guinea

Pápua-Új-Guinea gyerekei iskolába mennek, Kép: SpectrumJunior és Ruth öt napon át, több mint száz kilométert gyalogol mezítláb a Pápua új-guineai dzsungelben. Meredek hegyoldalakon kell felkapaszkodniuk, és számos folyón kell átkelniük. De a legnagyobb kihívást a dzsungel és a modern civilizáció közt elterülő Takali folyó jelenti, mely számos olyan ember életét követelte már, aki át akart jutni a másik partra. Az út annyira veszélyes, hogy édesapjuk nélkül nem is indulhatnak el. A Spektrum „Veszélyes utakon az iskolába” című sorozatának második évada ezt a kalandot is bemutatja.

 

 

 

 

Etiópia

Etióp gyerek iskolába megy, Kép: SpectrumAz etiópiai Danakil sivatag a világ egyik legforróbb helye. 30 fok van. Az ott élő Afar törzs gyermekei, Lootia és húga, Khadiga egy aktív vulkán mellett élnek. Az iskolába vezető hosszú kilométereken nincs sem árnyék, sem ivóvíz. Egy kis szellő pedig könnyen homokviharrá dagadhat, ami szintén megnehezíti a kicsik dolgát: a homokszemcsék szinte megvakítják őket, és irritálják bőrüket. Ők azonban rendíthetetlenül haladnak tovább, hogy elérjék céljukat, az iskolát. De a tanítás után még nagyobb a forróság, hazafelé már az 50 fokos hőséggel kell megküzdeniük.

 

 

 

 

Mongólia

Mongol gyerek iskolába megy, Kép: SpectrumMongólia gyermekeinek sincs könnyű dolga, ott ugyanis nem ritka a mínusz 30 fokos hideg sem. A tízéves Tugludur számára a Tunkhel folyó jege jelenti a kihívást. A kisfiú minden nap lóháton indul iskolába. A kiszámíthatatlan vastagságú jégen egy elvétett lépés is elég, hogy elsüllyedjenek. A tizenkét éves kislányt, Delgertsetseg-et, édesapja viszi be motorral a faluba minden hajnalban, még holdvilágnál. Bár az utak életveszélyesek a téli hónapokban, és erre az időszakra a rendőrség be is tiltotta a motoros közlekedést, a családnak nincs más választása. Naponta kockáztatják életüket és remélik, hogy mielőbb beköszönt a tavasz.

 

 

 

Nicaragua

Nicaraguai gyerekek iskolába mennek csónakkal, Kép: SpectrumA világ egyik legszegényebb országában, Nicaraguában élő három lánytestvér, Julia, Yulissa és Kenya minden reggel egy fatörzsből kivájt csónakkal indul iskolába az ország legnagyobb folyóján, a Rio Escondido-n. Fejük felett kígyók leselkednek rájuk, de a csónak sem biztonságos: a rengeteg apró lyuk miatt bármikor elsüllyedhet. Iskolatársuk, a tizenegy éves fiúcska Greyven a folyótól távol él. Ő a „kígyóföldnek” is nevezett dzsungelen kel át nap mint nap.

 

 

 

 

Nehéz az iskolatáska?
Mi legyen az elsős táskájában? Most azoknak segítünk, akik először indítják iskolába a gyereküket. Soroljuk, mi az, ami nem maradhat ki egy elsős táskájából?

Az iskolás gyerekek napi rutinja számunkra szinte elképzelhetetlennek tűnik. Ezek a kicsik minden egyes nap életveszélyes körülmények között jutnak el a tanórákra, majd haza, abban a reményben, hogy a tanulás egy jobb életet hoz majd. A Spektrum „Veszélyes utakon az iskolába” sorozatának új, második évada ezeket a bátor kicsiket mutatja be. Premier: augusztus 28. 13 óra, további részek: hétvégenként, szeptember 3-4-én és 10-11-én 13 órakor!

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!