Facebook hozzászólás
374

Elérte az árhullám Salgótarjánt is

Nógrád megye és székhelye, Salgótarján is elkezdett felfelé kapaszkodni az ingatlanpiacon. Szinte az egyetlen nagyváros volt, ahol az elmúlt években estek az árak. Még mindig olcsók a lakások, de látva a tendenciát, nem lesz ez mindig így – állítja a szakértő.

Hosszú évek óta először kezdtek emelkedni az ingatlanárak Salgótarjánban – állítja az OTP Lakóingatlan Értéktérkép a tavalyi első három negyedév forgalmi adatait feldolgozva.

Salgótarján éjjel, Kép: wikimedia
Salgótarján, Kép: wikimedia

A megyeszékhelyek között ugyan még mindig ott az egyik legalacsonyabb a növekedés, de a 10 százalékhoz közelítő érték így is látványos változás az előző év – 2 %-hoz képest. Egy négyzetméter átlagára még mindig Salgótarjánban a legalacsonyabb az országban – nem éri el a 100 ezer forintot. Sokak kedvét pedig pont ez hozza meg, hogy ott fektessenek ingatlanba.

– Az elmúlt évben a salgótarjáni piacon egyre több az adásvétel és az árak is elkezdtek felfelé kúszni. Ma egy átlagos lakás 1-1,5 millió forinttal kerül többe, mint 5 évvel ezelőtt, bár még nem érte el a válság előtti árszintet – mondta az OTP Ingatlanpont salgótarjáni irodavezetője.

– Az árnövekedésben nagy a különbség a belváros és a lakótelepek között, míg előbbinél 20-30 százalékos emelkedés is tapasztalható, addig a panelházak esetében ez csupán 5 százalék körüli – tette hozzá Miklós Zoltánné.

A nagy eltérésnek az az oka, hogy Salgótarjánban még nem indult nagyszabású panelprogram, így ezen lakások népszerűsége növekszik látványosan. Kevés az új lakás, bár a befektetők lassan megláthatják a lehetőséget a városban. A megyeszékhelyre – elsősorban a kedvező árak miatt – egyre többen költöznek be, sőt a Pest megyei agglomeráció drágulása miatt megjelentek az onnan ingázók is. A befektetők figyelme is elkezdett az eddig mostohagyerekként kezelt város felé fordulni, sokan vásárolnak lakást a bérbeadásból vagy áremelkedésből fakadó haszon reményében.

Aranyárban a bulinegyed
Sörbiciklik ide, hangos romkocsmák oda, a pesti – úgynevezett – bulinegyed lakásárai kitartóan araszolnak fölfelé. A főváros VII. kerületének belső részén nem torpant meg az ingatlanpiaci kereslet.

– Elképzelhető, hogy Salgótarján lesz a következő évek befektetési slágere, mi már ma is látunk nagyon gyorsan megtérülő vásárlási lehetőségeket az ottani piacon – jelezte az irodavezető.

Salgótarjánon kívül Nógrád megye más települései is egyre népszerűbbek, Balassagyarmat ingatlanpiaca szintén élénkülni látszik. A táj szépsége sokakat megfog, jellemző, hogy a városi környezetből kiszabadulni vágyók felújítandó parasztházakat vesznek kisebb falvakban és újjá varázsolják őket. Népszerű Bánk és Hollókő környéke, ott már egyre nehezebben találni jó vételnek számító ingatlant.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!