Facebook hozzászólás
306

Eladó a világ legnagyobb kékgyémántja!

Tiéd lehet most a világ legnagyobb tökéletes csiszolt kék gyémántja, a The Blue! A páratlan drágakő a Christie’s aukciósház május 14-ei genfi árverésén kerül kalapács alá, a várakozások szerint 21–25 millió dolláros, vagyis 4,66–5,54 milliárd forintos összegért. Ha mégsem pályáznál érte, akkor is érdekes gyémántsztorikat ismerhetsz meg!

A kék gyémántok Rolls-Royce-ának nevezte az árverésre váró drágakövet Rahul Kadakia, a Christie’s aukciósház amerikai és svájci ékszerrészlegének vezetője. A The Blue (A Kék) nevű, körte alakú gyémánt 13,22 karátos, tisztaságát tekintve tökéletes – lupe tiszta –, színének besorolása pedig szintén a legértékesebb: élénk fantáziakék. Az eladó kilétét a ház nem fedte fel, inkább azt hangsúlyozta, hogy a The Blue a legnagyobb élénk fantáziakék gyémánt, amely valaha árverésre került. A kő minden bizonnyal Dél-Afrikából származik.

Két gyönyörű kék: a The Blue és a The Ocean Dream

A kék gyémántok mindössze 2 százalékát adják a világ gyémánttermelésének. Kadakia szerint szinte lehetetlen, hogy ilyen minőségű és méretű kék gyémánt létezzen. Hozzátette: a The Blue-hoz fogható színű gyémánt akad, ilyen tisztaságú azonban nem. A szakember a szürkéskék, nagyon apró zárványokkal rendelkező Hope-gyémánttal hasonlította össze a The Blue-t, megjegyezte azonban, hogy a Hope-gyémánt nem eladó, azt ugyanis múzeumban őrzik.

A The Ocean Dream nevű gyémántért 7,5–9,5 millió dollárt adhatnak. Az 5,51 karátos, mély – más források szerint élénk – fantázia-kék-zöld drágakövet Közép-Afrikában találták, és különleges, a természetben gyakorlatilag nem létező árnyalata miatt az egyik legritkább a világon.

A legnagyobb gyémántrablások
A 2013-as 65 millió dollár értékű brüsszeli gyémántrabláshoz  hasonlatos bűncselekményből még négy történt az elmúlt évtizedben. Az öt eset során több mint 400 millió dollár értékű ékszer került illetéktelen kezekbe.

Májusban a The Rajah – vagyis A rádzsa (király) – nevű, vélhetően Indiából származó gyémántot is elárverezik. A 26,14 karátos színtelen követ, amely egy gyűrűt díszít, az 1800-as években ajándékozta feleségének, Mary Jane-nek Charles Morgan mágnás, aki kapcsolatban állt a Kelet-indiai Társasággal. Az 1880-as években a Tiffany vette meg, majd eladta Isabella Stewart Gardner műgyűjtőnek és filantrópnak. A Christie’s 1997-ben árverezte el először a gyémántot, amelyért most 3–5 millió dollárt remél.

A gyémántok mellett nyakékek, brossok és fülbevalók is szerepelnek a genfi aukción. Kiemelkedik a kínálatból egy gyémánt Cartier-melltű a századforduló idejéből, amelyért 7–12 millió dollárt várnak, valamint egy zafír és gyémánt nyaklánc Harry Winstontól. Utóbbi 1,1–1,8 millió dollárért kelhet el. A Christie’s 100 millió dolláros bevételre számít a genfi aukción.

Rózsaszín gyémánt
A valaha árverésre bocsátott legértékesebb drágakő, a színét, tisztaságát és súlyát tekintve egyaránt páratlan rózsaszín gyémánt, a Pink Star vevője nem fizette ki a jutalékkal együtt 83,2 millió dolláros, vagyis a mintegy 18,7 milliárd forintos vételárat, így a kő így az aukciósháznál marad.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!