Facebook hozzászólás
216

Egyél-igyál a hétvégén! Irány az autómentes Andrássy út!

Szeptember 20–21-én ismét új helyszínen, az Andrássy úton jelenik meg a főváros legnagyobb gasztrofesztiválja, a Street Food Show-val felturbózott Főzdefeszt. Ezen a különleges hétvégén a Clark Ádám tértől a Vajdahunyad-várig gyalog lehet végigsétálni Budapest szívén, hála az Európai Mobilitási Hét keretében megrendezett Autómentes Napnak!

A három éve még kísérleti kis sörfesztiválként induló Főzdefesztből a Street Food Show idén nyári csatlakozásával mára hazánk legnagyobb gasztronómiai fesztiválja lett. Most hétvégén pedig minden eddiginél több ember ismerkedhet meg az igazi kézműves sörrel és a minőségi street fooddal, mivel a gasztrofesztivál csatlakozott a Főváros Európai Mobilitási Hét/Autómentes Naphoz, melynek keretében az egész Andrássy utat lezárják szeptember 20-án és 21-én.

Közel 50 sörstand lesz az Andrássy úton

A Nagymező utcától a Bajcsy-Zsilinszky útig nyolcvannál is több kitelepülés mutatja be a legjobb magyar kézműves söröket és a főváros legizgalmasabb street foodjait az idei második Főzdefeszt+Street Food Show-n. Számos új főzde, tucatnyi új sörkülönlegesség, premier előtti étterem-bemutatók, egzotikus és házias gyorskaják versengenek a közönség figyelméért.

Belépő természetesen ezúttal sem lesz, viszont mindenki szavazhat a kedvenc kézműves sörére, és a fesztivál után pedig bejelentik, hogy 2014-ben melyik lett Magyarország Kedvenc Kézműves Söre, valamint melyik főzde nyerte el az Év Sörfőzdéje díjat.

Nincs mire panaszkodni, a fesztivál tele lesz új belépőkkel – kaja- és sörfronton egyaránt, például a Jónás Kézműves Sörházból kinőtt Reketye Sörfőzde, az évek óta ide várt Sümegbeer, a nyírlaki Dínó, a jászapáti Lados Sörfőzde. Erdély is bemutatkozik az idei fesztiválon: megkóstolhatjuk a kolozsvári Clausenburger kisüzemi söreit, a Salvator likőröket és ha sikeresek lesznek a vadászok, megkóstolhatjuk a Medvetalpat, ami valódi medvehúsból készült street food. A nemzetközi választék is bővül: a Caledonia a csak általa csapolt skót Belhaven sörökkel érkezik, Amerikából pedig a Kentucky Ales sörfőzde, amely a hordóérlelt sörökben mutat utat a hazai szereplőknek.

Az ételárusok 30 standdal vonulnak ki, ott lesznek a Food Truckok is

Az ételárusok most erősítéssel érkeznek majd 30 standon, köztük tapasztalt újoncok, például az ősszel a Nagymező utcában nyíló Hokedli – amely premier előtt főzi a kakukkfüves murokfőzeléket –, vagy Budapest egyik legjobb levesezője, a Nyakleves. Visszatér a Street Food Show történetének kétségkívül legnagyobb sztárja, Gódor – A Sonkás – András, és persze megint eljön a Vörös Homár. Először települ ki a Falk Miksa utcai Bontxo, a főváros legkiválóbb baszk konyhája, a Gurung és csapata, a Wok&Tandoori, a Húspatika, a Csöppentő, a Pista bá’, a Pilvax közben hamarosan új éttermet nyitó Wang, a Gyradiko, a W35, a Tamp & Pull.

A lassan 50 felé tartó számban megjelenő sörstandok közt ott lesz a hagyományos élcsapat – Fót, Stari, Serforrás, Gyertyános és sokan mások – a maguk állandó szortimentjével, valamint szezonális különlegességeikkel, és felvonulnak a folyton új meglepetésekkel jelentkező gerillák – Tibeer, Csupor, Zodiac, és a többiek. Egyesek lassan kirepülnek a fészekből, és saját standot állítanak, mint a Hara Punk, a Hedon vagy a Rothbeer.

A szezon slágere a saison, az újjáélesztett archaikus francia aratósör, de egyre népszerűbbek az innovatív, alacsony alkoholtartalmú, könnyed ivósörök – mint például a Hopfanatic American Pale Ale-je, és persze még mindig király az India Pale Ale, és az amerikai komlók!

És végül ott lesznek a Food Truckok – szerencsére egyre több garázsban tuningolnak fel kajáskocsivá egykor szebb napokat látott négykerekűeket. Konvojban halad a Zing, a tésztákat kocsikáztató Pasta Station, kistesója, a Gourm’n’go, a Piknik Utczabár, a Tésztafeszítő Kisiparos. A berliniek kedvenc gyorsételét, a currywurstot – vagyis a currys, ketchupos főtt, majd megsütött virslit – a Berlin Cantin hozza el a Street Food Show-ra, és a Cake Shop is egy autóból tolja a cukormázat.

Ha szeretsz kertészkedni, akkor itt a helyed!
Idén 20. alkalommal rendezik meg a Hortus Hungaricus szakkiállítást és vásárt. A csütörtökön nyíló négynapos rendezvényen mintegy 3500 négyzetméternyi területen vonul fel a kertészeti ágazat valamennyi területe és a kapcsolódó feldolgozó, dekorációs és kertépítő iparág képviselői. Hétvégén különösen izgalmas programok várnak!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!