Facebook hozzászólás
238

Egy sünlányból is lehet Jeanne d’Arc!

Magyarországon – köszönik szépen – jól vannak a sünök! Nagy-Britanniában azonban csak úgy pörög a sünközélet. Ezt a 444 jelentette! Ott egyrészt indult egy honlap egy online térképpel, ami amolyan sünszámláló. Bárki bejelölheti rajta, hol találkozott sünnel, és az élő volt-e vagy holt.

Minderre azért volt szükség, mert az éjszaka kalandozni induló sünök száma jelentősen megcsappant az országban. Tíz év alatt a populáció harmada tűnhetett el. A regisztrálástól azt várják, hogy így majd jobban szemmel lehet tartani, hogy áll a sünök helyzete a szigetországban.

A nagy brit süntérkép itt érhető el.

De ez még semmi, mert november végén pedig nagy sünkonferencia lesz, a sünszakterületek résztvevőivel Telford városában. Alighanem nemcsak Angliában, de az egész világon ez lesz idén a legnívósabb sünszakmai esemény, szóval ha valaki ilyesmire vágyik, ide érdemes ellátogatni.

Európai sün, Kép: Wikipedia

Magyarországon védett állat a sün. Nemcsak az erdőkben, hanem a városok parkjaiban, a kertes házak környékén, Budapesten például a Margitszigeten vagy a Városligetben is gyakran felbukkan. Ezt már a Fővárosi Állat- és Növénykertszóvivője Hanga Zoltán mesélte el az Életforma olvasóinak.

Így engedik el a szabadba a gyógyult süniket! Fotó: Bagosi Zoltán

Miután ők – sok egyéb munka mellett – a Magyarországon őshonos állatok védelmét is felvállalták, előfordul, hogy bevisznek hozzájuk beteg sünöket is. Ők meggyógyítják, majd szabadon engedik az állatot. Az hinné az ember, hogy egy sünnek nincs is ellenfele. Sajnos ez nem így van! A Fővárosi Állat- és Növénykertben gyógyítottak már olyan sünit, amit egy kutya megharapott, vagy valamibe beleragad a szerencsétlen állat.

Tudtad?
Jeanne d’Arc -, Szent Johanna, az „orléans-i szűz”, katolikus szent, francia nemzeti hős. A százéves háború idején vezette a francia nép felszabadító harcát az angolok ellen. (Forrás: Wikipedia)

Hanga Zoltán arra figyelmeztetett, hogy rövidesen beköszönt az ősz, a lombhullás ideje. A sün ebben az időszakban keres magának téli búvóhelyet. Az összegereblyézett lombkupac sünszempontból pont ideális lehetőség. A baj akkor kezdődik, amikor a gazda elégeti a száraz leveleket. Egy ilyen godatlanság miatt egyszer így került a Fővárosi Állat- és Növénykertbe egyszer egy sünkislány. Az összes tüskéje leégett. Két éven át kezelték, ápolói Jeanne d’Arc-nak keresztelték el. Végül gyógyultan engedték szabadon a Pilisben.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!