Facebook hozzászólás
237

Egy pofon még nem erőszak!?

Három gyerekből kettő nem kér segítséget, ha megsértették a jogait, ötven százalékuk pedig nem is tud ilyenről a környezetében. Kétharmaduk pedig nincs tisztában azzal, hogy bántalmazásnak minősül, ha egy gyerek megüt egy másikat. Ismerik a jogaikat a gyerekeink?

Idén ősszel 10–19 évesek körében végzett nem reprezentatív felmérést az UNICEF Magyar Bizottsága arról, hogy mennyire vannak tisztában jogaikkal a gyerekek. A kutatásban 1191 általános és középiskolás diákot kérdeztek meg.

  A gyerek fele szerint egy pofon nem számít erőszaknak – Kép: Wikimedia

A megkérdezettek közül három gyerekből csak egy tudja, hogy különleges, a felnőttekétől eltérő jogai vannak. A diákok fele gondolta úgy, hogy a felnőttek nem engedik, hogy beleszóljanak az őket érintő kérdésekbe, és minden ötödik gyerek szerint a felnőttek nem tisztelik a gyerekeket

Magyarországon 1995 óta zéró tolerancia van érvényben a gyermekekkel szembeni erőszak minden formájával szemben, ennek ellenére a válaszadók 44 százaléka, tehát közel minden második gyerek gondolja úgy, hogy egy pofon még nem számít erőszaknak. Kétharmaduk nincs tisztában azzal, hogy bántalmazásnak minősül, ha egy gyerek megüt egy másikat. A kutatásból kiderült az is, hogy három gyerekből kettő nem kér segítséget, ha megsértették a jogait, és ötven százalékuk nem is tud ilyenről a környezetében.

A felmérésben vizsgálták az online (mobiltelefon, internet) biztonság kérdését is, vagyis azt, hogy a gyerekek szerint mennyire biztonságos a világháló. A megkérdezettek 96 százaléka mondta azt, hogy saját mobiltelefont használ, és 88 százalékuknak van profilja valamilyen közösségi oldalon. A válaszadók 78 százaléka tisztában volt azzal, hogy vannak olyanok, akik mások zaklatására használják az internetet. A gyerekek fele mondta, hogy találkozott már olyan felülettel az interneten, aminek nem értette a tartalmát, 64 százalékuk egyből bezárta az adott oldalt, viszont 18 százalékuk megpróbálta értelmezni a látottakat, olvasottakat. Arra a kérdésre, hogy a mobiltelefon biztonságot ad-e, a megkérdezett gyerekek fele igennel válaszolt.

Világkampány: okostelefon segíthet a bántalmazott gyerekeknek
A gyermekek elleni erőszakkal szembeni fellépésre szólító világkampány első lépésére Magyarországon került sor. Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány által életre hívott, gyermekeknek szóló okostelefon-applikáció segít az erőszakhelyzetek felismerésében, elkerülésében és kezelésében.

Meg kell tanítani a gyerekeknek azt, hogy merjenek beszélni az őket ért sérelmekről, és tudjanak segítséget kérni bármely esetben akkor, ha valamilyen sérelem éri őket. Ennek érdekében tovább folytatódik a Telenor Magyarországgal egy éve elkezdett Ébresztő-óra elnevezésű programsorozat, amelynek célja, hogy minél több gyerekkel közvetlenül megismertessék jogaikat. A programnak köszönhetően országszerte eddig több mint 2000 gyermek ismerkedhetett meg jogaival az UNICEF és a vállalat önkéntesei által tartott interaktív, játékos előadásokon. „A különböző, technikai szűrőrendszereket gyakran könnyű kijátszani, ezért a cég nagy hangsúlyt helyez az oktatásra, a tudatos internethasználatra. A gyerekek nyitottak minden újdonságra, azonban sok szülő nem rendelkezik megfelelő eszköztárral arra, hogy megvédje gyermekét a különböző támadásoktól – mondta Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

Az ENSZ közgyűlése 25 éve, 1989. novemberében fogadott el egyezményt a gyermekek jogairól. A konvenciót Magyarország 1990 márciusában írta alá. Magyarországon 1997-ben ünnepelték először a gyermekek jogainak egyetemes napját, s az Országgyűlés abban az évben fogadta el a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt, amelybe mindazok a gyermeki jogok bekerültek, amelyeket az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye rögzít.

Gyerekkori szexuális bántalmazás – beszélni kell róla!
Életre szóló traumát okoz a gyermekkori szexuális bántalmazás az áldozatul esetteknek. Az esetek nagy része tán sosem kerül nyilvánosságra. Egy most induló honlapon név nélkül oszthatják meg történetüket a sértettek. A projekt célja mind egyéni, mind társadalmi szinten megtörni a témát övező hallgatást. Beszélj róla!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!