Facebook hozzászólás
312

Egy majdnem elfeledett művészeti ág pompás tárlata

Egyházi hímzésekből, miseruhákból, stólálból nyílt kiállítás Kajászón, a Mindenki Galériájában. A gyönyörű darabok Révayné Kováts Éva munkái. A különleges ingyenes tárlat április 6-áig látogatható.  

Részletek László Balázs újságíró, Révayné Kováts Éva fiának megnyitójából:

A kiállítás a szemet gyönyörködtető hímzés művészetéből ad izelítőt. A ruhaneműket, főleg az ünnepi viseleteket, továbbá  asztalterítőket, zászlókat diszítő hímzés sok évszázada jelen van az európai népek hagyományaiban – elég csak a magyar koronázási palástra gondolni, amit veszprémi apácák hímeztek ki, valószínűleg többen dolgoztak rajta és feltehetőleg hetekig vagy hónapokig.

II. János Pál hímzett magyar miseruhában, Kép: László Balázs
II. János Pál hímzett arcmása, Kép: László Balázs

A kézi hímzés technikája századokon át keveset változott, tulajdonképpen csak a hímzőfonal minőségével, a színek és árnyalatok egyre gazdagodó választékával adott jobb eszközöket a hímző asszonyok kezébe, és döntően az egyéni rátermettségen, a szín- és formaérzéken múlott, hogy mit tudott kihozni belőle a kézimunkázó. A hímzett diszítések megjelentek a királyi palástok után a főurak, más módosabb emberek ünnepi viseletein, a történelmi egyházak közül pedig elsősorban a katolikus és a görög-keleti egyház papjainak liturgikus viseletein, a miseruhákon, a stólákon, a kehelytakarókon, majd az oltárterítőkön is.

II. János Pál magyar miseruhája, Kép: László Balázs
II. János Pál magyar miseruhája, Kép: László Balázs

A kiállítás Révayné Kováts Éva munkáival mutatja be a hímzés aranykorának szépségeit. Tizenéves korában megtanulta a legtöbb kézimunkát, kötést, horgolást, hímzést. Viszontagságos pályáján 40 éves korában  került váratlanul olyan választás elé, hogy vagy beletanul a gépihímzésbe vagy munka nélkül marad. Nyugdíjazása után egyszer csak ő lett azt ország legtöbbre tartott műhímzője. Megrendelői főleg a katolikus püspökségek voltak, de tőle rendelték meg például a debreceni református nagytemplom úrasztalának vörösbársony terítőjére az aranyhímzéseket.  Az 1991-es első magyarországi pápai látogatásra, az esztergomi érsekségtől ő kapta a megbízást a pápai miseruha magyar motivumokkal való díszhímzésére. II. János Pál pápa a Hösök terén százezres hívősereg előtt az általa kihímzett miseruhában celebrálta főpapi szentmiséjét.

A kiállításról:
A tárlat a Mindenki Galérájában, Kajászón, a Rákóczi u. 80. alatt látható április 6-áig szerdán, szombaton és vasárnap 15 és 17 óra között – ingyenesen!

Ezután anyám híre, ismertsége egyre terjedt. A Magyarok Nagyasszonya motivummal hímzett miseruhája bekerült a vatikáni Szent Péter Bazilika magyar kápolnájába. Egyházi iskolák, cserkészcsapatok megrendeléseire zászlókat hímzett, erdélyi, amerikai, kanadai, franciaországi magyarok szervezetei is elhalmozták rendeléseikkel. Egyik munkáját a moszkvai patriarkátus rendelésére készítette, máskor az amerikai magyarok rendeltek tőle angol nyelvű üdvözlő zászlót Bush elnöknek.

Műveiből rendeztek már kiállítást Budapesten a Vigadó Galériában és a Szent Margit Gimnáziumban, vidéken Szekszárdon, Zalaegerszegen, Tamásiban, Oroszlányban, Mezőkövesden.

Révayné Kováts Éva 95 éves koráig dolgozott, ma túl van 100. életévén.

450 éve született az opera atyja
Alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a neves zeneszerző, Claudio Monteverdi születésének 450. évfordulóját a Magyar Posta. A barokk művésznek köszönhetjük az operának, mint műfajnak a megteremtését. A bélyegkisív Orosz István, Kossuth-díjas grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!