Facebook hozzászólás
307

Egy farkas állandó lakó lett Zemplénben

Telkibánya, Gönc és Háromhuta térségében több alkalommal látták azt a farkast, amelynek állandósult jelenléte még a szarvasok bőgési szokásait is befolyásolta. A muflonok nagyobb nyájakba szerveződnek.

Állandósulni látszik a farkas jelenléte a zempléni állami erdőkben – tájékoztatta az Északerdő Zrt. vezérigazgatója az MTI-t. A vállalat munkatársai az elmúlt időszakban többször észlelték, hogy farkas él a belső-zempléni területeken.

Nem csak Zemplénben jelentek meg a farkasok

Telkibánya, Gönc és Háromhuta térségében néhány alkalommal látták is a nagyragadozót, ráadásul többször találták meg frissen hátrahagyott lábnyomait, egy-egy zsákmányának maradványait. Megfigyelték azt is, milyen látható hatása van a farkasnak a potenciális zsákmányállatokra, elsősorban a gímszarvasra és a muflonra.

A szarvasok hangtalanul bőgnek

A bőgés gyakorlatilag hang nélkül, némán zajlott le azokon a területeken, ahol a szarvasok észlelték a ragadozót, és azt is tapasztalták, hogy az állatok elkerülték az érintett részeket. A muflonok elsődleges védekezési reakcióként nagyobb nyájakba verődtek, de ők is elhagyták az ilyenkor használt területeiket.

A muflonok nagyobb csapatokba szerveződnek

Az Aggteleki-karszton, a Szín-Szelcepusztai vadászterületen már egy évtizede jelen vannak a farkasok, a Bükk hegységben pedig az elmúlt években jelentek meg. A Zemplénben nemcsak a farkas telepedett meg, tavaly egy hiúzról készített felvételt az egyik vadkamera. (Képek: Wikimedia, flickr)

Kéknyelv-betegség pusztítja a bölényeket Erdélyben
A dél-erdélyi Hátszegen működő bölényrezervátumban öt, a Szárkő-hegységben félszabadon élő bölénypopulációból három állat pusztult el az elmúlt hetekben. Valamennyi esetben az állatorvosok a kéknyelv betegségét állapították meg, a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit későbbre ígérték.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!