Facebook hozzászólás
228

Egy betegséggel kevesebb lehet a világon

Világszerte 78 százalékkal esett vissza a kanyaró okozta halálesetek száma 2000 és 2012 között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint.

Kép:Pixabay

A WHO szerint az immunizáció jó szintjének és a gyermekeket célzó védőoltás-kampányoknak köszönhető, hogy a friss adatok alapján úgy tűnik, 2000 és 2012 között 13,8 millió halálesetet sikerült megelőzni – ismertette a BBC News. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy a 2000-ben feljegyzett 562 ezer halálesettel szemben 2012-ben 112 ezer kanyaró okozta halálozás következett be. A WHO arról is tájékoztatott, hogy 2000 óta több mint egymilliárdra nőtt a kanyaró ellen beoltott gyerekek száma, 2012-ben 145 millióan kapták meg az oltást. Egyéves kora előtt a világ gyermekeinek 84 százaléka megkapja az első védőoltást a fertőző betegség ellen, 145 országban pedig rutinszerűen második védőoltást is adnak a gyerekeknek az immunitás biztosítására és a járványok kitörésének megelőzésére – tudósított az MTI.

Támad az influenza
Itthon támad az influenza! A minden évben jelentkező járvány ellen nemcsak lehet, de érdemes is védekezni, és az sem árt, ha eloszlatunk néhány tévhitet.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a kanyaró még mindig világszerte komoly probléma, és vannak olyan populációk, amelyek védtelenek a betegséggel szemben. A szervezet erőfeszítései ellenére 2012-ben Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Európában is kitörtek komoly kanyarójárványok. A Kongói Demokratikus Köztársaságban több mint 72 ezer kanyarós esetet jelentettek, Indiában 18 ezerre tehető a megbetegedettek száma, Ukrajnában 12 ezerre, Nagy-Britanniában pedig kétezerre. A nagyobb átoltottság nélküli területeken a járványok kitörésével továbbra is számolni kell – hangsúlyozta a WHO.

Még mindig túl sok gyermek hal meg kanyaró miatt. Világszerte naponta 330 kanyarós halálesettel számolhatunk jelenleg, és az elhunytak többsége gyermek – mondta el Karen Mah, a WHO és a UNICEF kanyaró- és rubeolaellenes küzdelmére létrehozott közös programjának szóvivője. Az is létfontosságú, hogy a szülők teljesen tisztában legyenek a védőoltás hasznával és azokkal a kockázatokkal is, amelyeknek a be nem oltott gyermekek vannak kitéve – hangsúlyozta a szóvivő.

A WHO és a UNICEF közös programja 2015-re 95 százalékkal akarja csökkenteni a kanyarós halálesetek számát, és 2020-ra a világ legalább öt régiójában fel akarja számolni a kanyarót és a rubeolát.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!