Facebook hozzászólás
200

Dupla pech

A világ talán legelterjedtebb hiedelme, hogy ha a hónap 13. napja péntek, az különösen szerencsétlen nap. De miért kapott különös jelentőséget ez az egybe esés? Mi az alapja és valóban rosszabb nap ez a többinél?

Valójában két különböző gyökerű babona forrt össze a 13-ra eső péntekektől való rettegésben. A péntek Európa számos országában a hóhér napja volt, ekkor tartották a nyilvános kivégzéseket, ez évszázadokra meghatározta a hét ötödik napjának rossz hírét. Számos babonás tiltás kapcsolódott hát hozzá már a középkortól, balszerencsés lesz ki ilyenkor házasodik vagy indul hosszú útnak. Legalábbis így tartotta a szájhagyomány.

És még egy fekete macska is

A 13 története is messzire nyúlik vissza. Mivel eggyel több, mint a tökéletességet szimbolizáló 12 (hónapok, apostolok száma pl.), ezért kiemelt figyelmet kapott. Egyes írások szerint már az ókori rómaiak félték, mások azzal magyarázzák a hozzá kapcsolódó negatív képeket, hogy ennyien ültek az utolsó vacsoránál az asztal körül. Bármi is az ok, tény, hogy sok szállodában nincs 13-as szoba, a Forma egyben nincs 13-as rajtszámú autó és akad olyan repülőgép, ahonnan hiányzik a 13 számú ülés.

Ez a két babonaság kapcsolódott össze a péntek 13-hoz kapcsolódó hiedelmekben. Ezek nem olyan régi keletűek, mint sokan hiszik. Az első írásos említése annak, hogy ez az együttállás különösen szerencsétlen Rossini életrajzában található. A neves zeneszerző ugyanis éppen 1868. november 13-án, mely péntekre esett, hunyt el. Neki tehát mindenképpen szerencsétlen volt ez a nap.

A 19. század vége óta él tehát a hit, hogy ezek a napok különlegesek. A 20. század végén vált megkerülhetetlenné ez a babona, a mára legendássá vált tini horror a Péntek 13 sorozat megszületésével. A vérengző álarcos történetén borzongott az egész nyugati világ és ettől kezdve mindenki megjegyezte, ha a hét ötödik és a hónap tizenharmadik napja egyszerre köszöntött be.

Azóta számos cikk született arról, hogy valóban szerencsétlen nap-e péntek 13-a. De úgy tűnik a statisztikák (balesetek, halálozások) nem támasztják alá ezt a vélekedést. Megkönnyebbülhetünk, mivel az egybeesés elkerülhetetlen, évente legalább egyszer, de maximum háromszor péntekre esik 13-a.

Most fokozzuk a babonát, a cikkhez egy fekete macskát is tettünk és a megjelenést beállítottuk 13 órára!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!