Facebook hozzászólás
270

Drazsé, a világ legjobb mentőkutyája!

A világ egyik legjobb mentőkutyája lett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat kötelékébe tartozó nyolcéves fekete nőstény labrador, Drazsé.

Főként az eltűntek megtalálásában jeleskedő, kölyökkora óta mentéssel foglalkozó négylábút egy Szlovéniában lebonyolított többfordulós vizsga után választották be az elit klubba első magyar mentőkutyaként – közölte Balázs László, a kutató-mentő szolgálat vezetője kedden az MTI-vel.

Drazsé és gazdája MTI Fotó: Máthé Zoltán

A válogatót most először rendezte meg a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség, amely több mint 40 ország több száz mentőkutyás szervezetét tömöríti.
Az igen kemény feladatok teljesítésére csak a legjobb képességű kutyák alkalmasak, nem véletlen, hogy a vizsgán való indulást általában 3-4 éves megfeszített munka előzi meg, a megmérettetés kvalifikációhoz kötött. Mivel mentőkutyák bevetésére nemcsak földrengések áldozatainak felkutatásakor van szükség, hanem egyre gyakrabban repülőgép-szerencsétlenségek, pusztító szökőárak, illetve földcsuszamlások helyszínein is, a nemzetközi szövetség a területkutató kutyák mestervizsgájával reagált az újabb kihívásokra – magyarázta a szolgálat vezetője.
Drazsé és gazdája, a 22 éves Zsófi kis pihenőkkel 36 órán át folyamatosan kapták az újabb és újabb riasztásokat, amelyek között a személykeresésen kívül GPS-használat, térképolvasás, (kutya)elsősegélynyújtás és tájékozódás is szerepelt. Az egyik legnehezebb feladatként a kutyáknak egy óra alatt kellett átkutatniuk egy 60 ezer négyzetméteres területet és megtalálni az ott megbújó embereket. A más-más helyszíneken lebonyolított nappali és éjszakai keresés után a versenyzőket egy négy kilométeres földútra vezényelték, amelynek mentén – bokrok, fák és más tereptárgyak takarásában – szintén menekítésre várókat rejtettek el.
Csupán 10 mentőkutya tudta teljesíteni az elvárásokat, közöttük Drazsé, a kutya így bekerülhetett az elit klubba.

Miért jó a kutyával aludni?
Jó néhány kutyatulajdonos nem csak a séták idején van együtt kedvencével, hanem még egy ágyban is alszik vele. Ez leginkább az egyedülálló nőkre jellemző, míg a nős férfiak nem igazán tűrik meg harmadikként az ágyban a négylábúakat.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!