Facebook hozzászólás
216

Drágább lesz a lakáshitel – elmondjuk, miért!

Új banktörvényről tárgyal a magyar országgyűlés. A fair bankokról szóló javaslat egyik sarokpontja lesz, hogy a hitelek kamata legalább 3 éven át változatlan lenne. Ezzel ugyan nő a hitelfelvevők biztonsága, de a legolcsóbb hitelek kikerülnek a bankok kínálatából.  Elmondjuk, miért!

A bankok olyan hitelt nem kínálhatnak majd magánszemély ügyfeleiknek, melynek a kamata a hitelfelvétel időpontját követően 3 éven belül módosul. Ez egyet jelent azzal, hogy legalább 3 éven keresztül fix és minden szempontból kiszámítható lesz a lakáshitelek törlesztőrészlete. Mindez két következménnyel fog járni: nő a hitelfelvevők biztonsága, de kikerülnek a bankok kínálatából a legolcsóbb hitelek – derül ki a Bankmonitor.hu elemzéséből.

A biztonság nő, de ennek ára van – Kép: Misuraemme

Miért drágább a 3 évig fix kamatozású hitel?
Bankbetétek, állampapírok esetében is a hosszabb lekötés egyet jelent a magasabb elérhető kamattal. Hiteloldalon ez ugyanígy működik: minél hosszabb időre rögzített a kamat, annál magasabb lesz a fizetendő kamat.

„A bankok kínálatában ma is elérhető már 3 éves, 5 éves, 10 éves vagy akár 15 vagy 20 éves fix kamatozással rendelkező lakáshitel. Az új szabályozás tehát ebből a szempontból nem hoz létre új hitelterméket, csupán kiszorítja a rövidebb időtávra rögzített kamatozással rendelkező hiteleket” – véli Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

Mennyivel drágul az átlagos hitel?
Drágulást csak azok a hitelfelvevők fognak érzékelni, akik ma az olcsóbb, 6 havonta vagy 1 évente változó kamatozású lakáshiteleket keresik. Esetükben egy 10 millió forintos 20 évre felvett lakáshitel havi várható törlesztőrészlete 64.800 forint helyett 69.300 forinttól lesz elérhető. Ez 7 százalékos drágulást jelent a havi törlesztőrészletet tekintve.

Az egyes konkrét esetekben elérhető hitelkondíciókat jellemzően két tényező határozza majd meg: az igazolt havi jövedelem mértéke, valamint a felvenni kívánt lakáshitel összege és a biztosítékul szolgáló ingatlan értékének aránya.

Mennyivel nő a hitelfelvevő biztonsága?
Az új szabályozás célja az adósok biztonságának növelése. Ma már gyakorlatilag nem lehet deviza alapú lakáshitelt felvenni magánszemélyként, így a hitelek elsődleges kockázata a kamatok változásához kapcsolódik. Különösen igaz ez napjainkban, amikor a hazai kamatszint történelmi mélyponton van, és így ma már alacsonyabb kamatszint mellett vehetünk fel forinthitelt, mint a válságot megelőzően svájci frank alapú hitelt.

„Az új rendelkezés elfogadása esetén 3 éven keresztül a hitelfelvevő törlesztőrészlete pontosan előre jelezhető lesz. Ezt követően azonban az időközben bekövetkező esetleges kamatváltozás beépül a hitelbe” – magyarázza Sándorfi Balázs. Hozzáteszi: egy 1 százalékpontos kamatemelkedés 6-8 százalékkal növelheti meg a havi törlesztőrészletet (amennyiben a futamidő elején következik, és még 17–20 év hátra van a hiteltörlesztésből).

Nehezebb lesz hitelt felvenni?
Nem. A bemutatott új szabályozás csak minimálisan hat a hitelképesség elbírálására. Ezzel kapcsolatban az MNB már korábban bejelentette a jövő év elejétől érvényes feltételrendszert, miszerint a bankok a hitelfelvevő jövedelmének tükrében adhatnak csak hitelt. A mostani módosítás ezen a fronton jelentős változást nem hoz.

5+1 tipp – ha személyi kölcsönre lenne szükséged!
Sokszor hozhatja úgy az élet, hogy viszonylag rövid időn belül pénzre van szükségünk céljaink megvalósításához. Ezekben a helyzetekben jó választás lehet a bármilyen célra szabadon felhasználható személyi kölcsön. Íme néhány tipp, amelyet érdemes lehet megfontolni.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!