Facebook hozzászólás
539

Döbbenet! Milyen ember az, aki még a barátját is megeszi?

Kérjük, ne egyetek meg minket, mi a barátaitok vagyunk! – olvasható azon a plakáton, amely a kínai kutyahúsfesztivál bojkottjára szólít fel. A csemegének számító ebhúsról azonban a tiltakozás ellenére sem hajlandók lemondani a helyiek, akik szerint ezzel a finomsággal tudják a leginkább távol tartani maguktól a betegségeket.

Június 21-ét, a nyári napfordulót hagyományosan kutyahúsfesztivállal ünneplik Jülin város lakói. Egy-egy ilyen ünnepség idején, amikor a helyieken kívül turisták lepik el a város utcáit, és amikor a menü elmaradhatatlan része a kutyahús, több ezer kisállatot készítenek elő emberi fogyasztásra. A városvezetés azonban közleményt adott ki, amelyben igyekszik előre elhatárolódni az ismét elkerülhetetlenül nagy nyilvánosságot kapó eseménytől. Mint fogalmaztak, a kutyahúsfesztivál nem a térség ünnepe, hanem az éttermek és a lakosság éves eseménye. Soha egyetlen kormányzati tisztviselő vagy társadalmi szervezet nem legitimálta rendezvényével – tették hozzá.

A többséget megbotránkoztatja a kutyahúsfesztivál – Kép: Pixabay

A közösségi médiában terjedő felháborodott felhívásokból arra lehet következtetni, hogy a többséget megbotránkoztatja az esemény, de mindez vélhetően az idén is kevés lesz ahhoz, hogy a jüliniek lemondjanak csemegéjükről, amelyhez a trópusi gyümölcsöt, a licsit társítják, és erős pálinkát isznak. Hitük szerint e menüvel távol tudják tartani maguktól a betegségeket.

A helyiek nem látnak semmi kivetnivalót a kutyaevésben, mert számukra a kutya-, a marha- és disznóhús egyre megy. A piaci hentes szerint is lehetetlen lenne az ugató négylábúak húsáról a helyieket leszoktatni, mert annyira része már az életüknek. Tavaly állatvédők különböző csoportjai és állatszerető civilek szervezetten és spontán is kifejezték tiltakozásukat a „véres hagyomány” ellen, és támogatást kerestek a helyi vezetésnél. A kampányhoz idén kínai hírességek is csatlakoztak.

A kisállatok védelmére alakult szervezetek közleményben hívtak fel idén is a fesztivál elhalasztására. Azzal is érvelnek, hogy az ellenőrizetlen minőségű kutyahús károsíthatja az egészséget, továbbá, hogy a rendezvény miatt megnő a kutyalopások száma, a kutyahús feketekereskedelme – adta hírül a hajmeresztő eseményt az MTI. A kelet-kínai Csöcsiang tartományban 2011-ben egy 600 éves kutyafaló-karnevált sikerült betiltatni, mivel akkor a Csianhszi nevű település önkormányzatát az egész ország területéről rendkívül heves támadások érték.

Leszoktatnák a kínaiakat a kutyaevésről
A tányérokra kerülő állatokat sokszor családoktól lopják, de az utcán kóborlókat is begyűjtik és eladják alapanyagként. A hús eredete legtöbbször tisztázatlan, vagyis veszélyes a fogyasztók számára. „Maradj egészséges, mondj nemet a macska- és kutyahúsra!” – olvasható a plakátokon, melyek a kínai nagyvárosok metrókocsijain, buszmegállóiban, utcai hirdetőfalain függő plakátok feliratán figyelmeztetnek.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!