Facebook hozzászólás
215

Diktál-e nálunk a legbefolyásosabb ingatlanos?

Hivatalba lépett Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke. A világ legbefolyásosabb pozíciójának tartott posztot január 20-tól betöltő korábbi üzletember és médiaszemélyiség gazdagságát családi ingatlanügyletei alapozták meg. Az egyik hazai vezető pénzintézet elemzője az amerikai elnök politikájának a hazai ingatlanpiacra várható hatásairól beszélt. 

Donald Trump, Kép: staticflickr
Donald Trump, Kép: staticflickr

Sorjáznak a számok a beiktatott új elnök ingatlanpiaci vagyonát tekintően, érdeklődésre elsősorban a luxuskörülményeit jellemző adatok tartanak számot. Donald Trump az előző, New York városbeli otthonát váltja a Fehér Házra, a háromszintes apartmanjának értékét 100 millió dollárra becsülik. A lakosztály a 200 méter magas, 58 emeletes Trump Tower legfelső három szintjét foglalja el. Nem ez az egyetlen lakása az üzletembernek, többek közt Floridában is birtokol egy 125 szobás, 2-300 millió dollárra becsült tengerparti villát.

Az ingatlanfejlesztői múlttal rendelkező elnök ráadásul nemcsak egy toronyházzal rendelkezik: az Amerika-szerte meglévő épületeken túl Panamában, Kanadában, Törökországban és a Fülöp-Szigeteken is birtokol vállalkozásai révén luxus ingatlanokat. Ami új otthonát, a Fehér Házat illeti, az 1800-ban 230 ezer dolláros költségből épült ingatlan mai értékét úgy 400 millió dollárra becsülik.

– A korábbi ingatlanfejlesztő elnöktől nem kirívó, hogy a következő években óriási infrastrukturális fejlesztéseket tervez. Ez azonban elsősorban az amerikai piacot érinti – mondja Valkó Dávid. Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint az új amerikai elnök hivatalba lépésétől rövidtávon, vagy akár az egész idei évet tekintve nem várható jelentősebb változás a hazai ingatlanpiacon. A magyar piacra csak közvetett hatása van a Trump-politikának, esetünkben sokkal jelentősebb az európai gazdaságok teljesítménye.

Erre figyelj!
2016 még csak a bemelegítés volt ahhoz képest, ami idén és jövőre vár ránk az ingatlanpiacon. A fellendülés folytatódik. Milyen tényezők mozgatják a 2017-es üzeleteket? Az okosotthon, a társasházi reneszánsz, a munkahely-motivált költözés, vagy a hitelből vásárlás.

Még ez is elmarad azonban a legerősebb tényezőtől: a magyar ingatlanpiacra a legjelentősebb hatást idén ugyanis a hazai reálbér-növekedés és a kormányzati dotációs politika gyakorolja, közte az újlakásépítés és az otthonteremtés állami támogatása, kedvezményrendszere. A lakásvásárlás továbbra is vonzó befektetési forma, magas (5-6% közötti) tiszta éves bérleti hozamokkal. – Hosszabb távon már számításba vehetünk olyan tényezőket, mint hogy egy kiszámíthatatlanabb Trump-kormányzás eredményeként a nemzetközi tőke a biztosabb fundamentumok, közte a jellemzően preferált ingatlanokba menekül, ám ez várhatóan szintén csak indirekt hatást gyakorol majd a magyar piacra – véli az elemző.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!