Facebook hozzászólás
341

Csúcs ez a két pasi!

Nem állt még magyar hegymászó oxigénpalack nélkül a Föld legmagasabb pontján, ezért a tavasszal induló expedíció különlegessége, hogy Klein Dávid és Suhajda Szilárd lehet az elsők közülünk, akik mesterséges oxigén használata nélkül érhetik el a Mount Everest csúcsát.

Az úgynevezett „tiszta”, azaz palack nélküli hegymászás óriási kihívás és kiemelkedő teljesítmény a sportolóknak: napjainkig a csúcsot hozzávetőleg hétezren érték el, amely mászásokból a 2,8%-a zajlott palack nélkül. A magyar hegymászó-történelemben egyedülálló sportteljesítmény elérését a tervek szerint egy kéthónapos expedíciós idő előzi meg. A Mount Everest megmászásának expedíciós managere Stefano Favaro, csapatával a Faster Promotion-nal már hónapok óta azon dolgoznak, hogy megvalósuljon az expedíció.

Suhajda György és Klein Dávid, Kép: sajtóanyag
Suhajda György és Klein Dávid, Kép: Mohai Balázs
– Az Everest Expedíció indulásának nagy hajrájában vagyunk csapatommal, akik mind szakmailag, mind energiában nagyon sokat tettek az expedíció megvalósulásáért. Mindenkinek szeretném megköszönni a munkáját, a kitartást, a támogatóknak és a partnereknek a segítséget, hogy a projekt megvalósuljon. –
Az 1975-ben született Klein kapcsolata viharos az Everest-tel.

– 2014-ben 150 méter hiányzott a csúcsig, ezért az elmúlt hónapokban megpróbáltam a csúcsra jutás esélyét maximalizálni. A legfontosabb feladatom az volt, hogy fizikailag és mentálisan is alaposan felkészüljek – mondta Klein Dávid, aki 13 éves korában ismerkedett meg a hegymászással, magashegyi expedíciós hegymászókarrierjét 1998-ban kezdte. A ma élő magyar hegymászók közül ő mászta meg a legtöbb nyolcezer méter feletti csúcsot palack nélkül. (Gasherbrumm II, Cho Oyu, Manaszlu, Annapurna) A Mount Everest-en tett eddigi mászásaikor 2014-ben mindössze 150 méter hiányzott a csúcs eléréséhez. –

Mount Everest, Kép: wikimedia
Mount Everest, Kép: wikimedia
– A hegymászás számomra nem rekordok hajszolásából áll. Egyszerűen szeretek a hegyek között lenni. A mászás a nyers életöröm megtapasztalásáról, az önmagammal, mászótársaimmal és a heggyel való találkozás élményéről szól.”
Klein Dávid hegymászótársa Suhajda Szilárd, akivel 4-5 éve ismerik egymást, első közös expedíciójuk a 2016-os K2 volt, kapcsolatuk innentől vált igazán szorossá.
Az 1982-ben született Suhajda át- és túlélt lavinabalesete után döntött úgy, hogy elvégzi a magyarországi hegymászó oktatás által kínált tanfolyamokat. Ezt követően lett expedíciós hegymászó, aki minden esetben tiszta módszerekkel, oxigénpalack használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül mászik. 2014-ben megmászta a 8051 méter magas Broad Peak-et.

– Fontos megosztani az élményt! Amikor odafent vagyunk, egyedül vagyunk! Nincs kinek megmutatni, nincs kinek örömteli hangon elkiáltani: sikerült! Magasba emelheted a kezed, mint a legtöbb sportoló amint célba ér, de a hegy csúcsán senki sem hall és senki sem lát! Nincs kit megölelni. Nincs közönség, nincs tapsvihar, nincs semmi! Nincs élet sem. Csend van. Szépség. Üresség. Félelem és öröm.

Reszkess Hegyek Királya!
Nemrég írtuk: repülőre szállt Klein Dávid és Suhajda Szilárd, akik a 8611 méter magas K2 csúcsát szeretnék megmászni. Olvasátok el azt is, hogy indultak tavaly a fiúk!

És mégis, egy ízig vérig hegymászó ott él igazán! Úgy érzed, a világ legelevenebb pontjává válsz! Hirtelen tíz körömmel kapaszkodsz az életbe! S amint elindulsz visszafelé, egyre csak jobban és jobban vágyod az életet. Amikor újra itthon vagy, na, csak akkor tudod elmondani, mi is történt valójában, mi is történt odafent! – fogalmazott Suhajda Szilárd.

A világon 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs van, melyek mind Ázsiában, a Himalája és a Karakorum hegyvonulataiban helyezkedik el. A Magyar Everest Expedíció a Himalája-hegység tavaszi mászószezonjában lesz. Az expedíció Nepálban a déli normál utat követi.
– A hegymászás számomra az önmegvalósítás csodálatos lehetősége. Mindazon csoda által, ami a szemed elé tárul, minden nehéz lélegzet, minden újabb lépés közelebb visz saját magad teljesebb megismeréséhez. Nemcsak az ismeretlen és a világ felfedezését jelenti odafent lenni: önmagad megismerését is – tette hozzá Suhajda Szilárd.
Szurkoljunk a fiúknak!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!