Facebook hozzászólás
560

Cseh tankok Budapesten

Felavatták a Pilsner Urquell tankos verzióját az Anker’t szezonnyitója előtt. A Tankovna egyenesen a plzeňi gyárból hozza a friss, pasztőrözetlen sört, így olyan, mintha a sörgyárban innánk. Ezentúl a három tradicionális cseh csapolási technikával kérhetjük a sörünket.

A két 250 literes rozsdamentes acéltankot Robert Cooper, a Dreher Sörgyárak vezérigazgatója, Robert Lobovsky, Pilsner Urquell sörmestere és Menyhárt Leo, az Anker’t társtulajdonosa avatták fel.

Pilzeni sörös tankok, Kép: sajtóanyag
Pilzeni sörös tankok, Kép: sajtóanyag

Az acél tankokba a sör pasztőrözés, tehát hőkezelés nélkül kerül és rögtön útjára is indul a sörgyárból az adott vendéglátóhelyre, jelen esetben Plzeňből az Anker’tbe, Budapestre. Így a sör a lehető legfrissebb formájában kerül a korsóba. A tanksör tehát nem csupán egy csapolt sör, hanem frissebb, ízeiben gazdagabb élményt is nyújt. A frissességet garantálja az is, hogy a pasztőrözetlen sör szavatossági ideje három hét, és hogy biztosra menjenek a Drehernél belső, szigorúbb szabályozás alapján tanksör csapra verése után 7 napon belül el kell fogynia a sörnek. Hogy mindenki jól láthassa hány napja van csapon a Tankovna, a tankokon ezt nagy számmal jelzik.

Pincér nyolc krigli sörrel, Kép: sajtóanyag
Egészségünkre! Kép: sajtóanyag

Nemcsak a sör készül cseh tradíciók szerint, a csapolásnak is saját hagyománya van. A csaposok képzése kiemelten fontos, hiszen ők a sör arca a fogyasztók felé, ők adják ki a sört a vendégeknek. Robert Lobovsky sörmester képezte az Anker’t csaposait a háromféle tradicionális csapolási technikára. A Na Dvakra, vagyis a „Ropogós” csapolás tovább fenntartja a sör szénsavasságát, ezzel az ital a lassabb fogyasztásra is tökéletesen alkalmas, például ha étkezések mellé választjuk. Az aranyló folyadékot csapolják először, és a habbal zárják a végén. A Hladinka, azaz „Selymes” csapolást társasági összejövetelekkor használják a csehek, mert ez simább és kevésbé szénsavas sört eredményez. A csapot a korsóba helyezik, és a habot csapolják ki először, majd alá az aranyló sört. A Mliko, vagyis „Tej” egy teljes korsó nedves hab meglepően édes ízzel. A Mliko csapolást tradicionálisan ünnepi alkalmakkor vagy a nap végén szokták használni.

Robert Lobovsky sörmester több mint egy évtizede kezdett el dolgozni a plzeňi sörgyárban, és kezdett el hivatalosan is azzal foglalkozni, ami minden plzeňinek már szinte a vallása: a sörrel. Mint sörmester, Robert számos nemzetközi eseményen képviseli a Pilsner Urquell-t. Robert küldetése, hogy megossza a világgal a Pilsner Urquell történetét és szenvedélyét a világ első aranyló lagere iránt.

Cseh menü, Kép: sajtóanyag
Cseh menü, Kép: sajtóanyag
Végre!
Indul a sörszezon, a Sör Mi Több csapata idén a nőkre figyel a legjobban! Itt olvasd el a részleteket!

A tökéletes sörhöz a tökéletes ételeket az Anker’t séfje, Tóth „Csirke” Csaba készíttette az eseményre: Olmütz-i kvargli baconnel, leveles tésztában sütve, friss reszelt tormás vörösáfonya-szósszal; cseh „sörsajt” barna kenyérrel, snidlinggel; cseh tatárbifsztek, pirított és olajban sült barna kenyérrel, fokhagymával; bajor perec; szafaládé barna sörös „lecsó” mártásban.

Egészségünkre! Na zdraví!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!