Facebook hozzászólás
243

Csak úgy fújja a füstöt a Mártrában

Elkészült az első elemzés az Európai Unió szénerőműveinek határokon átnyúló egészségügyi hatásairól. A 257 szénerőművet vizsgáló jelentésben a magyarországi Mátrai Erőmű a 27. helyen szerepel a legszennyezőbb szénerőművek listáján. A jelentés tartalmát egészségügyi szakértők is megerősítették. A WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet szerint a légszennyezés világszerte milliók haláláért felelős.

Messze átnyúlik az Európai Unió tagállamainak határain az a környezetszennyezés és egészségkárosító hatás, ami a szén energetikai célú elégetésével keletkezik. Jelentős egészségügyi és pénzügyi előnyökkel járna az uniós polgároknak, ha a közösség szakítana a szénenergiával. Ez derül ki egy jelentésből, amit a WWF Európai Irodája, a Health and Environment Alliance (HEAL), a Climate Action Network (CAN) Europe, és a Sandbag közösen adott ki.

Mátrai erőmű, Kép: staticflickr
Mátrai erőmű, Kép: staticflickr

AzEurópa fekete felhője: Hogyan betegítik meg a szénenergiát használó országok szomszédjaikat című jelentés az Európai Unió 280 szénerőművéből azt a 257-et vizsgálta, melyek publikus adatokkal rendelkeznek. Az elemzés kimutatta, hogy a szénerőművek teljes káros anyag kibocsátása 2013-ban összesen 22,900 korai elhalálozást, több tízezer megbetegedést (a szívelégtelenségtől kezdve a hörghurutig) és majd 62,3 milliárd Euró egészségügyi költséget jelentett.

Ez az első elemzés, ami számszerűsíti a szénerőművek kibocsátásának határokon átnyúló egészségügyi hatásait és annak becsült költségeit. A jelentésben nevesített öt tagállam, amelyek szénerőművei a legtöbb kárt okozták más tagállamok számára: Lengyelország (4 690 külföldi korai haláleset okozója), Németország (2 490), Románia (1 660), Bulgária (1 390) és Nagy-Britannia (1 350).

Az öt tagállam pedig, akiket a legsúlyosabban érint szomszédjaik szén-szennyezése (a saját erőműveikből származón kívül) Németország (3 630 korai haláleset), Olaszország (1 610), Franciaország (1 380), Görögország (1 050) és Magyarország (700).

Megoldás lehet az erőművek bezárása?
A jelentés kimutatta, hogy minden egyes szénerőmű bezárása komoly előrelépést jelentene az egészségügy területén, nem csupán az erőművek környékén élők számára, hanem a szomszédos országok lakóinak egészségére nézve is. Ha 2025-re Nagy-Britannia leállítja összes szénerőművét, évente akár 2 870 életet is megmenthet: ezek közül több mint 1 300-at a kontinensen. Hasonlóan, ha Németország úgy dönt, hogy leállítja, és bezárja szénerőműveit, azzal évente több mint 1 860 korai halálesetet előzhetne meg belföldön, és akár 2 500-at külföldön.

Magyarországnak elsősorban a lengyel, a román, a bolgár és a német szénerőművek okoznak komoly légszennyezést, és így egészségügyi problémákat. A jelentés háttérszámításai alapján 2013-ban a külföldi szénerőművek légszennyezése nálunk 700 ember korai halálát okozta. Ehhez adódik hozzá a Mátrai Erőmű, amely az Európai Unió 30 legszennyezőbb erőműve közül a 27. helyre került.

Gázmaszk vagy sóbarlang?
Magyarország foglalja el a második helyezést a légszennyezettség okozta halálozás dobogóján. Legnagyobb arányban a szennyezett levegőnek a szívbetegségek, agyvérzés, tüdőrák vagy hörghurut általi elhalálozás. Mit tudunk tenni mi magunk légutaink tisztulása érdekében? Erről itt olvashatsz bővebben!

– A Mátrai Erőmű többszörösen is károsítja a környezetet és a levegőminőséget, ezzel együtt pedig az emberi egészséget. Amellett, hogy mint erőmű, a rossz energiahatékonyságú lignit elégetésével az ország legnagyobb szén-dioxid kibocsátó létesítménye, további komoly egészségügyi kockázatot okoz azzal, hogy egyre nagyobb mennyiségű lignitet értékesít a háztartásoknak. A térség eleve erősen terhelt levegőminőségét tovább rontja a lakossági kályhákban és egyéb olcsó tüzelőberendezésekben elhasznált lignit füstgázszűrés nélküli légszennyezése – mondta Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország Éghajlatvédelem és Energia Programjának vezetője.

– A Mátrai Erőmű egyébként továbbra is tervezi egy új lignitblokk megépítését, de az engedélyezési dokumentumok alapján eddig egyáltalán nem vette figyelembe az erőmű által okozott légszennyezés határon átnyúló lehetséges hatásait – tette hozzá a programvezető.

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!