Facebook hozzászólás
288

Cirkusz az Éjszakában

A kritikát, a szakmát és a közönséget egyaránt elbűvölve hódította meg az újcirkusz hazáját, Montreált a Recirquel. A magyar újcirkusz társulat októberi évadnyitó előadásait két hét alatt több mint tízezren látták a La TOHU kőszínházban. A szakmai közönség ovációval, a helyi lapok pedig ötcsillagos kritikával fogadták a Cirkusz az Éjszakában észak-amerikai premierjét.

„Közel a tökéletességhez” címmel közölt kritikát alig pár órával a magyar Recirquel Újcirkusz Társulat montreáli premierjét követően a Le Journal de Montréal.

Hatalmas cirkusz lesz itt jövő tavasszal!
Négy előadást tart a világhírű Cirque du Soleil jövő tavasszal a magyar fővárosban. A kanadai székhelyű utazó társulat Varekai című produkcióját 2017. május 12-én, 13-án (dupla előadás) és 14-én mutatja be a Papp László Budapest Sportarénában.

A legnagyobb francia nyelvű kanadai lapot lenyűgözte a Recirquel Cirkusz az Éjszakában című előadása, amellyel megnyitották az idei újcirkusz évadot a La TOHU kőszínházban. A lap szerint a magyar társulat újra feltalálta a már kicsit merev szemléletűnek tűnő kortárs cirkuszt, a fiatal művészek a darab minden számában új megközelítéssel merészkedtek elő.

„A kínai rúdszám lenyűgöző, a német kerék izgalmas, a köteleken előadott mutatvány szinte valószerűtlen, de mindenekelőtt teljesen ledöbbentünk a hatodik szám rendkívüli gyönyörűségétől, amelyben az akrobaták milliméteres pontossággal koreografált balettet mutattak be” – írták, hozzátéve, hogy a 40-es évek berlini kabaréjának hangulatában Vági Bence rendező sikeresen olvasztotta össze a cirkuszi tudományt egy különös és elegáns költeményben. „Gyönyörűségével és eleganciájával a Cirkusz az Éjszakában teljesen elbűvölt és elvarázsolt minket” – összegezte a lap kritikusa.

Recirquel

A többi kanadai orgánum sem fukarkodott a pozitív jelzőkkel, „egyszerűen varázslatosnak” vagy „lélegzetelállítónak” nevezték a magyar társulat produkcióját, amelyet „hibátlan koreográfiával kidolgozott, nagyszerű show-ként” jellemeztek.
A Recirquel Cirkusz az Éjszakában című előadását október 12. és 22. között összesen több mint tízezer néző csodálhatta meg a világhírű Cirque de Soleil által alapított La TOHU kőszínházban. Stéphanie Lavoie, La TOHU igazgatója az RTL-nek adott interjújában kifejtette, hogy miközben a Recirquel előadását nézték, szinte érezték a kelet-európai ízeket, ami a cirkusz műfajában teljesen újnak számít. „A Recirquel előadása nem hagyományos cirkusz, hanem egy igazi kortárs műfaj, amit nagyon jó volt felfedezni” – mondta Lavoie.

Cirkusz az Éjszakában2

„A szakmai közönség, amelynek soraiban ott ült a Cirque de Soleil teljes igazgatósága, állva tapsolta meg a társulat premier előadását „Nem hasonlítani akartunk másokra, nem svéd, kanadai vagy ausztrál társulat szeretnénk lenni, hanem a sajátos magyar nyelvünket kerestük” – mondta Vági Bence a Recirquel alapító-vezetője.

 

A társulat október végén két előadás erejéig hazajött a Müpába, de már gőzerővel készülnek a kanadai visszatérésre: a Recirquel ezúttal a Québecben rendezett CINARS Biennale fesztiválra, az előadó-művészet egyik legfontosabb seregszemléjére kapott meghívást, és lép fel november 16-án. A kétévente megrendezett CINARS Biennale alkalmából közel 1500 résztvevő gyűlik össze a világ több mint negyven országából.

A világhírű Cirque de Soleil-lel való szakmai együttműködés egyik következő lépéseként jövőre közös oktatási program elindítását tervezik Magyarországon, amellyel elsősorban hátrányos helyzetű gyermekek számára biztosítanának kiugrási lehetőséget.

A Recirquel előadásai Magyarországon december 6. és 31. között tekinthetők meg ismét – a társulatnak otthont adó és a produkciót előállító – budapesti Müpában.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!