Facebook hozzászólás
385

Carmen csukott szemmel

Minden operai előadás, minden koncert számomra ünnep. Felkészítem magam a csodára, amit számomra a muzsika jelent. Ezúttal egy baráti társasággal mentünk a Magyar Állami Operaházba. Georges Bizet Carmenjét adták elő – két felvonásban.      

Carmen, Kép: Magyar Állami Operaház
Carmen, Kép: Magyar Állami Operaház oldala

Nem olyan műfaj az ízlés, amin nagyon vitatkozni lehetne, sőt. Ugyanakkor azt is tudom, hogy nem tetszhet mindenkinek minden. A minap látott Carmen pontosan ebbe a katagóriába tartozik. Mint kiderült, más se tudta. Nemcsak a baráti társaság tagjainak nem tetszett, sok külföldinek se. Miután nem bérletes előadás volt, rengeteg külföldi ült a nézőtéren. Az előttünk lévő sor például szinte teljesen kiürült az első felvonás után.

A kissé meghökkentő díszlet talán csak a második felvonás végén teljesítette be tökéletesen hivatását. A fém lemezeken időnként megjelenő piros-fehér csíkok kifejezetten rossz érzést keltettek. Értem, hogy a tükröződéssel még nagyobb tömeget szerettek volna láttatni, ám a főszereplőkön kívül még három kórus is ott állt, ami tehát már önmagában is jól látható – ők a tömeg. Plusz még az Escamillo stábjához tartozó pom-pom lányok csapata!

A kosztümök sem arattak nagy sikert. Nyilván a bőrdzsekik, a cigányokat alakító szereplők vastag aranyláncai is a modern szemlélet kellékei, de attól még a ruhák lehettek volna sikkesebbek, vasaltabbak. Carmen megjelenésére sok mindent lehetett mondani, de hogy kacér lett volna? … Az első felvonásban megjelenő dohánygyári munkásnők szürke köpenyei alól kivillanó strasszokkal sem tudtam mit kezdeni, csakúgy mint az őket néző, tonettszékeken ülő, nem bizalomgerjesztő militáris egyenruhában üldögélő férfikar látványával.

Nekünk már csak a félelem elleni almalé marad?
A jelen nem képes legyőzni a múltat, ezért a jövő sokkal rosszabb lesz, mint bárki is gondolná… Röviden így foglalják össze Eugene Ionescu Makbettjét. És a darab valóban erről az abszurd drámai helyzetről, azaz rólunk szól az Átrium Film-Színházban, Alföldi Róbert rendezésében.

Pompás volt viszont a zenakar és a három kórus! Hatalmas tapsot kapott Pasztircsák Polina, aki Micaëlat énekelte, és nagyszerű Escamillonak bizonyult Bretz Gábor. Ha tehát lecsuktam a szemem, kitünő muzsikát hallottam, de az Operában nem szeretek csukott szemmel ülni!

Tudom, hogy a Magyar Állami Operház büszke arra, hogy a világon náluk mutatták be a legtöbb darabot az utóbbi időben, de talán kevesebb is elég lenne. Úgy talán jutna pénz a padlózat, a székek, a kopott szőnyegek felújítására, néhány oszlop beázásnak javítására vagy akár a honlap korszerűsítésére is. Február közepén ugyanis még nem voltak fenn a Carmen idei előadásai.

Röviddel a kritika megjelenése után levelet kaptam az Opera vezetőjétől. Arra akért, hogy olvasói levélként jelentessem meg hozzászólását. Íme:

Ókovács Szilveszter igazgató olvasói levele
Kedves Márta! Köszönöm, hogy megnézte előadásunkat. Ugyanakkor engedje meg, hogy néhány megjegyzését illetően válaszoljak. Az Opera eloadásai tavaly március óta pontos szereposztással fenn vannak a honlapon, mutasson másik színházat Magyarországon, amely 16 hónappal korábban képes erre (mert a kovetkező június vege is fenn van már március elején). A honlapon minden produkció mellett korhatárkarika all, a Carmenről is 20 db., nagyfelbontasú fotó és mozgképes trailer szolgálja a célt, hogy a jegyvásárló előre láthassa, milyen stílusú előadásra érkezik. Magam iden 3 Carment láttam a 8-ból, az Erkelben kezdtuk a sorozatot. Mind teljes teltház és tomboló siker mellett ment le. Természetesen a rendezés, a látvány lehet vita targya, de „vasaltabb ruhákkal” vagy „rossz érzést keltő színekkel” (pl.a kozeli Ausztria szinei is) nehez mit kezdeni. Carmen kacérsága is ilyen: prózai színházban annyival egyszerűbb volna, hogy ott nem kell elénekelni a szerepet, marpedig az nagyon nem konnyu. A világban az Opera de Paris és a Bolsoj illetve a Mariinszkij több előadást tart, mint mi, de valóban előkelő helyünket azért érhetjük el, mert két színházban többet lehet jatszani (kell is), mint egyben. Mintha Eszenyi Enikőt azért bírálná, mert a Vigben es a Pestiben többet jatszik, mint a Radnoti…Ami pedig a kopottas épületet illeti: csodalkozom, hogy elkerülte figyelmét az Operaház bezárása és korszerűsítése, amely néhány hónap múlva, nyaron kezdődik és 10 hónapig tart, az epulet bezárásával. Ez ugyanis sokmilliárdos munka, nem a produkciókból megspórolható, külön kormánydöntés kellett hozza. Jojjenek máaskor is, varjuk Önöket szeretettel! Üdvözli Ókovács Szilveszter

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!