Facebook hozzászólás
277

Bye, bye London, …don, …don! Good-Bye!

Győzelemként ünneplik a vidéki angolok a Brexit benyújtását, míg Londonban tízezrek tüntettek ellene a hétvégén. A hivatalos procedúra megkezdődött, de arról senkinek sincs fogalma, mit hoz a következő két év. Egy biztos, Nagy-Britanniának sokba kerül majd a döntés.  

Így változott vissza a turista tudósítóvá, Kép: Berndt Gábor
Így változott vissza a turista tudósítóvá, Kép: Berndt Gábor

– Akkor ti most csomagolhattok, és hazamehettek! – mondta Liverpool mellett élő és dolgozó magyar barátaimnak angol szomszédja. A vidéki szigetországiak ujjongnak, és győzelemként élik meg a Brexitet, de két kérdésemből kiderült, nem is tudják, valójában mire szavaztak kilenc hónappal ezelőtt?

Londonban ezalatt az Európai Uniót éltető több ezres felvonulást tartottak – éppen a közösség elődszervezeteit alapító szerződés aláírásának hatvanadik évfordulóján. A transzparenseken az Állítsátok meg a Brexitet! fliratot olvshattuk. A tüntetők között feltünően sok volt a fiatal és a nő. Többen hatalmas uniós lobogóba burkolóztak, a sárga csillagokat sárga nárciszcsokrok helyettesítették. Volt, aki sárga fonalból horgolt magának ilyen fülbevalót.

Londoni tüntetők, Kép: László Márta
Londoni tüntetők, Kép: László Márta

A miniszterelnöki rezidencia utcáját is lezárták. Mellette elhaladva a tömeg hangos fújoplásba kezdett. Az emberek a parlamenthez vonultak, ahol a néhány nappal korábbi terrortámadás áldozataira emlékeztek, és virágokkal díszítették a kerítést. A nárciszokból bőven jutott a parlamentet őrző rendőröknek is.

Londonnak sokba fog kerülni a kilépés az unióból. Az Európai Bizottság elnöke szerint mintegy 50 milliárd fontot kell majd fizetnie Nagy-Britanniának. Az összeg gyakorlatilag annyi, mint a 2016-os teljes magyar költségvetés. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közölte, az összeg nem büntetés, hanem a korábbi kötelezettségvállalásokból származó kártérítés.

A 168 óra idézte a Bloomberget, mely szerint a pénzzel kapcsolatban éles viták várhatóak, hiszen a briteknek nyilvánvalóan az az érdeke, hogy minél olcsóbban ússzák meg a kilépést.

Brit parlamenti kerítés virágokkal, Kép: László Márta
Brit parlamenti kerítés virágokkal, Kép: László Márta

Az uniós vezetők szeretnék lezárni az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat, mielőtt új alapokra helyezik a kereskedelmi kapcsolatokat az önállósuló Nagy-Britanniával.

A helyzetet bonyolítja, hogy még a Brexit hivatalos bejelentése előtt Skócia miniszterelnök asszonya közölte, ha ez megtörténik, ismét népszavazást írnak ki az Egyesült Királyságból való kilépésről. Hasonlóan nyilatkozott az észak-ír nacionalista Sinn Fein párt új vezetője is.

Egyszóval semmi sem lesz a régi Nagy-Britanniában – még a foci vagy a krikett sem… Játékosaik jó része ugyanis nem brit állampolgár…

Négy igazán cool város a szigetországban
Az Egyesült Királyság városaira általában is jellemző a pörgés, de van négy olyan fellegvár, ahol az erősebb nem tagjai is biztosan látnak valami újat. Irány Notthingham, Leeds, Manchester és Edinburgh…

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!