Facebook hozzászólás
1 090

Burgenland – az osztrák borok bölcsője

Burgenland az osztrák bor bölcsője, egyben a világ egyik legősibb borrégiója. Napjainkra a különleges adottságokkal rendelkező vidék a borászatban alkalmazott technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően olyan bortermelő területté vált, amely a minőségi osztrák borászat mércéje lett.

Kép: Peter Burgstaller

A 15 ezer hektáron elterülő bortermelő vidék kiváló talajával, száraz, meleg klímájával, melynek nedvességtartalmát a Fertő tó szabályozza, ideális körülményeket biztosít a szőlőtermesztésnek. A különleges adottságokkal rendelkező régió különlegességét és borait mutatja Pia Pfeinsl borásznő, a Strehn pincészet szakértő sommelierje a   be. (Persze nem kell Burgenlandba zarándokolni jó borokért, hazánk méretéhez képest lenyűgöző borválasztékkal büszkélkedhet!)

A burgenlandi bortermelés alapvetően kézműves jellegű, hiszen termelőnként relatíve kicsi, átlagosan 22,3 hektár terület áll rendelkezésre a műveléshez. A szőlőskertek nagy része a Neusiedlersee–Seewinkel Nemzeti Park közepén található, és a Fertő tó, valamint a nagyszámú sóstó közelségének köszönhetően különleges minőségű borok előállítását teszi lehetővé. Burgenlandban több mint 30 fajta fehérbort termelnek, a tartomány szőlődűlőinek csaknem felén fehér szőlőt – fehér burgundi, szürke burgundi, chardonnay – termesztenek.

A Podersdorf–Illmitz–Apetlon háromszögben, az úgynevezett Tózugban a mikroklíma és a homokos talaj kifejezetten a desszertborok készítésének kedvez. A hőmérséklet és a páratartalom ideális feltételeket kínál a bor előállításhoz szükséges nemes penésznek, míg a termőföld adottságai a szőlő magas cukorfokában játszanak fontos szerepet.

Borban a vigasz
Minden második magyar háztartás rendszeresen vásárol bort, így a szeszesitalra költött összeg egynegyedéből bort vásárolunk mi magyarok. A hazai mellett importitalok is vannak a piacon, borban a francia pincék kiemelkedő minőséget képviselnek.

„A mi kékfrankosunk például rendkívül népszerű a New York-i sommelier körökben autentikus jellege miatt” – mondja a Strehn pincészet borszakértője. A „Kékfrankos-ország”-ként is titulált közép-burgenlandi borvidék az osztrák vörösbortermelés egyik fellegvárának számít, a térség agyagos talaja ideális a szőlőfajta termesztéséhez. A kékfrankos a legjelentősebb burgenlandi vörösborfajta, melynek készítéséről már egy 1200 évvel ezelőtti oklevélben is említést tesznek. A térség borászai nemcsak a tartományban, de Ausztria-szerte elismert borászoknak számítanak, így Weninger, Lehrner, Kerschbaumer, Wellanschitz már nemzetközi díjakat is magukénak tudhatnak.

„A burgenlandi borászat különlegessége a minőségi szőlők sokszínűségéből ered, melyek épp az éghajlati és talajadottságoknak köszönhetik változatosságukat. Készítünk gyümölcsös borokat, de ugyanolyan jelentőséggel bírnak a testes burgundi fehérborok, az elegáns, karakteres vörösborok és édes borok is” – mondja Pia Pfeinsl. A dél-burgenlandi borvidék – Burgenland legkisebb borvidéke – mindössze 500 hektárnyi szőlőből áll, ahonnan elsősorban Eisenberg környékén található, kiváló terroir borok származnak. Az autentikus vörösborokat, ezek közül is leginkább a kékfrankost itt különösen ásványos fűszeresség jellemzi. A régió bortermelésében komoly szerepet játszanak még az elegáns, pikáns fehérborok, valamint a régió specialitása, az ősi uhudler bor is.

Számos olyan pincészetet találunk Burgenlandban, amely kiválóan ötvözi a tradicionális borkészítés hagyományát a modern technológiával, és nemcsak építészeti, hanem borászati szempontból is különleges. Egyre több burgenlandi borász kötelezte el magát az olyan építészeti megoldások mellett, amelyek modern és elegáns légkörben mutatják be a borkészítés több száz éves múltra visszatekintő helyi hagyományait. Emellett olyan újszerű technológiát alkalmaznak, amely Európában is egyedülálló. „A burgenlandi borkészítés azért innovatív, mert a minőségi bortermelés a világ többi nagy bortermelő régióihoz képest itt egészen fiatal. Élénk eszmecsere folyik a fiatal, határokat nem ismerő borászok között a bor jövőjéről, elkészítéséről és arról, hogyan hangsúlyozható még inkább az italok sokszínűsége, különlegessége” – teszi hozzá a szakértő.

Életforma-tipp

Szerencsére nálunk is vannak különleges adottságú borvidékek, de a kevésbé különleges adottságú helyeken is sok finom szőlő terem, és egész jó kis borokat készítenek belőlük.

Sok borkedvelő maga is borászkodik, és sokan vannak azok is, akik még csak fontolgatják, hogy megpróbálkoznak a borkészítéssel. De azok is elgondolkodhatnak, akik csak saját must készítéséről gondolkodnak. Ehhez van egy nagyon jó ajánlatunk: az Életforma Shopban kapható 6 literes szőlőprés, az ára 28.000 forint.

Készítsd hát el saját mustodat vagy borodat a saját szőlőpréseddel!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!