Facebook hozzászólás
387

Cuki kis kölykök szerte az országban, irány az állatkert! Képekkel!

Sok tündéri állatbébivel gazdagodtak idén tavasszal a hazai állatkertek. Többek között igazi zsebibabákkal, vörös macskamedvével, kaméleonnal, ázsiai vadkutyával. Egyik aranyosabb, mint a másik – na jó, ez a kaméleonra nem teljesen áll… De akkor is, ezt látnod kell!

A vörös macskamedve Dél-Ázsia bambuszerdeinek lakója. Ez az egyetlen ma élő faj, ami a ragadozók rendjének macskamedvefélék családjába tartozik. Külseje medvére emlékeztet, de ugyanolyan jól mászik fára, és ugyanúgy tisztogatja magát, mint a macska. Állománya mára nagyon megritkult, így a közismertebb néven kis pandának ismert állat a veszélyeztetett fajok közé került, a Természetvédelmi Világszövetség a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolta. Európa állatkertjeiben nagyjából háromszáz egyede él. A nemzetközi fajmegmentési program keretében tavasszal két kis panda érkezett Debrecenbe, a Nagyerdei Kultúrparkba a dél-franciaországi Assont-ból.  A kis pandák érkezésével a debreceni látványosság 1958-as megalapítása óta eddig még soha nem látott, ritka és érdekes fajjal gazdagodott.

Tavaly született nőstény vörös macskamedvék (Ailurus fulgens) május 12-én – Kép: MTI/Czeglédi Zsolt

A Jászberényi Állat- és Növénykertben idén tavasszal tizenkettőre nőtt a kenguruk száma, öt kicsi nevelődik az erszényekben.

Egy Bennett-kenguru-kölyök (Macropus rufogriseus) május 20-án – Kép: MTI/Mészáros János

A Fővárosi Állat- és Növénykertben összesen hat ázsiai vadkutyakölyök született március 12-én.

Ázsiai vadkutya-kölykök május 19-én – Kép: MTI/Kovács Attila

A kaméleonok tartása komoly kihívásnak számít, különösen olyan ritka fajok esetében, mint az óriási méretű Délkelet-Afrikában őshonos Meller-kaméleon, amely akár 60-70 centiméter hosszúságúra is megnőhet, tömege elérheti a 600 grammot. A világ állatkertjeiben a nemzetközi nyilvántartás szerint mindössze 22 ilyen kaméleonfajta-egyed él, ebből három a Szegedi Vadasparkban. Az április végén érkezett, még fiatal állatok hamar megszokták a zsiráfház földszintjén kialakított nagyméretű és magas terráriumukat, ahol jól láthatóan kedvelnek kiülni a melegebb pontokra vagy az ágak végére. Etetéskor meg lehet figyelni, ahogy vadásznak, messzire kiölthető nyelvükkel csapnak le a rovarokra.

Az egyik Meller-kaméleon (Trioceros melleri)  május 16-án – Kép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A pécsi állatkert egy bölényborjúval gazdagodott.

A pár napja született bölényborjú május 13-án – Kép: MTI/Sóki Tamás

A győri Xantus János állatkertben először született jaguár. Az április 13-án két és fél kilóval világra jött egészséges nőstény kölyköt az anyja neveli. Zoia 2011 májusában a krakkói állatkertben született, és a következő év telén érkezett a kisalföldi megyeszékhelyre. Párja, Chico egyhónapos korában került Győrbe. A kézzel nevelt fekete jaguár 2010 nyarán született a Szegedi Vadasparkban, de két nap után el kellett venni anyjától, mert az nem szoptatta. Zoiának ez volt az első ellése, ilyenkor pedig előfordul, hogy egyetlen utódot hoz világra. Ennek előnye, hogy a kölyök több anyatejhez jut, így gyorsabban és erősebbre növekszik.

A jaguárkölyök április 29-én – Kép: MTI/Krizsán Csaba

A Gyöngyösi Állatkertben áprilisban három hím és egy nőstény oroszlánkölyök mellett törpe selyemmajom-utódok jöttek a világra.

Háromhetes törpe selyemmajom-kölykök május 3-án – Kép: MTI/Komka Péter

Az április 22-én született oroszlánkölykök anya, Elza tavaly augusztusban is négy kölyöknek adott életet. A két nőstény és két hím kölyök azóta már egy olaszországi vadaskertben él.

A kéthetes oroszlánkölykök május 3-án – Kép: MTI/Komka Péter

A kisoroszlánok, amelyek életkoruknak megfelelően fejlődnek, most még nem látogathatók, várhatóan csak pünkösd hétfőtől lehet megtekinteni őket.

Kea papagáj, a hegyek bohóca – újra az állatkertben! Sok képpel!
Hét év után újra vannak kea papagájok a budapesti állatkertben. A rendkívül ritka madarakat a hegyek bohócainak is nevezik, mivel előszeretettel tartózkodnak az emberek közelében, és mindent szétszerelnek, ami a csőrük ügyébe esik.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Eljegyzési ajándékötletek a jegyespár hölgytagjának

Az eljegyzés egy életre szóló lépés, melynek során a páros megteszi az első lépést, hogy összekösse az életét. A…

Egy történet, amit érdemes megismeri a mózeskosárról

Első hallásra talán furcsának tűnhet, hogy miért nevezik így a babakocsi egyik részét. A titulus viszont egy nagyon…
1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!