Facebook hozzászólás
205

Bravó! Világszenzáció a Fővárosi Nagycirkuszban!

Vak és gyengénlátó nézőket fogad 11 órakor Békés megyéből a Fővárosi Nagycirkusz. A világon elsőként arra tettek a kísérletet, hogy ezeknek az embereknek is elérhetővé és élvezhetővég tegyék a cirkuszi produkciót. Az Antarktisz gyermekei – Jégbe zárt cirkuszvilág című produkciót mutatják be. 

 

Alig egy éve, hogy cirkuszi narrálás bevezetésével a világon először próbált meg áttörni egy falat a Fővárosi Nagycirkusz.

– A látássérült emberek a társadalom olyan egyenrangú tagjai, akik az alapvető emberi jogokkal és lehetőségekkel csak jelentős nehézségek árán vagy egyáltalán nem képesek élni. A Fővárosi Nagycirkusz a vak és gyengénlátó emberek hátrányainak enyhítése, esélyegyenlőségük megalapozása, illetve a társadalom szemléletmódjának alakítása céljából az előadások akadálymentesítésével speciális szolgáltatásokat nyújt. Hisszük, hogy vak sorstársaink számára is elérhetővé lehet tenni az előadó-művészet e szavak nélküli ágát, a cirkuszt – mondta el Fekete Péter igazgató, aki a narrátor szerepét is magára vállalja az előadáson.

Tapogatózás az előadás előtt, Kép: Fővárosi Nagycirkusz
Tapogatózás az előadás előtt, Kép: Fővárosi Nagycirkusz

Nagy kihívás ez, hiszen míg a színházművészet verbális műfaj, a cirkuszban nem hangoznak el szavak, az információk jelentős részét a narráció juttatja el a nézőhöz. Emellett azonban ott van a közönség „zaja”, az atmoszféra, a hang, és az előzetes bejárásokon manuális érzékeléssel megtapasztalt információk özöne, amelyet csak a személyes jelenléttel tapasztalhatnak meg sorstársaink.

Minden második budapesti jár múzeumba
Kórusok éjszakája, Múzeumok éjszakája, Színházak éjszakája mind-mind már országos méretűvé és jelentőségűvé nőtt események, bár e kulturális szórakozási formákat a többség egy szűk réteg privilégiumának gondolja. Egy 2016-os kutatásból viszont az derült ki, hogy a múzeumok és kiállítások látogatása a lakosság mintegy harmadának jelent kikapcsolódást.

A projekt szakmailag fontos része, hogy előadást megelőzően látogatóink megismerkedhetnek a cirkuszi térrel. A tárlatvezető verbális ismertetőjének segítségével, taktilis ingerek biztosításával előzetesen érzékelhetővé válik számukra a cirkuszi környezetet. Találkozhatnak az előadás szereplőivel, megérinthetik, letapinthatják az előadás eszközeit, kellékeit.

Az előadás alatt mobil audio-rendszerrel kommunikálunk – egyik fülön keresztül a narrátor beszél, a másik fül szabadon van hagyva –, bemutatjuk az előadás körülményeit, hangulatát, majd folyamatosan, impulzív módon közvetítjük számukra a produkciót. A szünetben, valamint előadás után megbeszéljük az ismeretlen elemeket és fogalmakat, hogy teljeskörű élményt nyújthassunk vak és gyengénlátó vendégeknek. Cirkuszi források szerint már számos orzágból érdeklődenk a Fővárosi Nagycirkusz akadálymentesített produkciója iránt!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!