Facebook hozzászólás
247

Bravó! Oscar-jelölt a Saul fia!!!!

Megtörtént a csoda, amiről mindenki álmodott! Oscar-díjra jelölték az elsőfilmes Nemes Jeles László alkotását, a Saul fiát! Magyar mozi utoljára 1989-ben szerzett jelölést. 1982-ben a legjobb külföldi film kategóriájában Szabó István Mephistója nyert. 

Nemes Jeles András, amikor átvette a Golden Globe-ot, Kép: MTI/ AP/NBC/Paul Drinkwater
Nemes Jeles László, amikor átvette a Golden Globe-ot, Kép: MTI/ AP/NBC/Paul Drinkwater

Oscar-díjra jelölte a Saul fia című magyar filmet a legjobb idegen nyelvű alkotások között az amerikai filmakadémia, amely csütörtökön Los Angelesben jelentette be a legrangosabb hollywoodi elismerés végső esélyeseit – közölte az MTI. Arról már december közepén beszámoltunk, hogy az alkotás a kilenc legjobb között van, de az, hogy február 28-án a vörös szőnyegre léphetnek az alkotók, az csak most derült ki!

Magyar film eddig egy alkalommal, 1982-ben kapott Oscar-díjat ebben a kategóriában, Szabó István Mephisto című drámája a mai napig az egyetlen Oscar-díjas magyar játékfilm. Legutóbb 1989-ben jelöltek magyar filmet Oscar-díjra, Szabó István Hanussen című alkotását, ugyancsak a legjobb idegen nyelvű filmek között.

A Saul fia tavaly májusban elnyerte a cannes-i filmfesztiválon a zsűri Nagydíját, – közép-európai idő szerint – hétfő hajnalban pedig Golden Globe-díjat kapott.

A jelöltek között szerepelt, amikor az Európai Parlament Lux-díjára pályázott, de akkor a Mustang című török-francia film nyert.

Magyarországon már több mint százezren látták a filmet. Szakértők szerint magyar művészfilm esetében erre évtizedek óta nem volt példa idehaza! Európában, illetve az Egyesült Államokban is óriási sikerrel vetítik a mozit!

A filmet az elmúlt időszakban számos tekintélyes amerikai filmes szervezet díjazta. A nagy presztízsű National Board of Review of Motion Pictures (NBR), a Los Angeles-i, a New York-i, a bostoni és a washingtoni filmkritikusok is az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg Nemes Jeles László első mozifilmjét. A rendezőt az elsőfilmesek között díjára jelölte az amerikai rendezők céhe (DGA).
A Laokoon Filmgroup gyártásában készült alkotás vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor, főszereplője Röhrig Géza.

– Minden kamasznak látnia kell ezt a filmet, nem azért, hogy tele legyenek a mozik, hanem mert sokakból hiányzik az empátia – fogalmazott Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője csütörtöki budapesti, az Urániában rendezett sajtótájékoztatóján.

A rendező a jelölésről szólva kiemelte: különösen sokat jelent, mert azt jelzi, hogy elsőfilmes is kerülhet ilyen kiváltságos helyzetbe. „Nem vagyunk zsenik, csak sokat dolgozunk” – mondta.

Vági Zoltán, a film történész szakértője szerint a film nemzedékek gondolkozását fogja alakítani. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Saul fiát csaknem nyolcvan országban vetítik vagy fogják vetíteni – az Egyesült Államokban több száz moziban -, és csütörtöktől több mint húsz magyar filmszínház ismét műsorra tűzi.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!