Facebook hozzászólás
326

Bravó Heni, jó a fagyid!

Vezúv nevű kreáció nyerte az idei Év fagylaltja versenyt, amelyre majd kilencven édességet neveztek. A Laboratorium.hu írása szerint a nemrég megújult szegedi Virág cukrászdában rendezett eseményen tartották a Magyarország Tortája verseny középdöntőjét, és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által szervezett Magyarország Cukormentes Tortája versenyre készülő cukrászok pedig tanácsadást kaptak a szervezet dietetikusától. Az eseményen bemutatkozott a TOP-Higiénia rendszer is, amelynek célja a hazai vendéglátás biztonságának és minőségének javítása…

 

Fagylaltok, Kép: laboratorium.hu
Illusztráció, Kép: laboratorium.hu

Egy város fagylaltjára mindig emlékezünk – utalt Botka László Szeged polgármestere a nyári édesség turisztikai jelentőségére a nagy múltú és június eleje óta újra régi fényében pompázó Virág Cukrászda teraszán tartott köszöntőjében.

A versenyhez sok sikert kívánt Selmeczi Gábor, a rendezvényt szervező Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke, valamint Horváth Ferenc szakmai elnök is, aki újpesti cukrászdájával az országban elsőként érdemelte ki a TOP-Higiénia minősítést.

A nagyszabású versenyen az ország legjobb cukrászatai készítették el a legkitűnőbb fagylaltkreációkat, amelyek közül a New York kávéház, a Szamos Marcipán Cukrászat és az Auguszt Cukrászat cukrászmestereit is felsorakoztató zsűri végül a Vezúv fantázianevű alkotást választotta ki. A közönségdíjat a többek között Liptai Claudiát, Ördög Nórát, Marko Krivokapic kézilabdázót, Segal Viktort, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagját is magában foglaló közönségzsűri választotta ki.

A vulkánikus kreáció méltán ejtette ámulatba a szakembereket és laikusokat egyaránt: a csokoládés, kakaós és karamellás, tejes alapú fagylaltra még ízletes meggyszószt is öntött Hiczkó Henrietta, a budapesti Nándori cukrászda cukrásza. Az Év fagylaltja versenyen kiosztottak még egy közönségdíjat is, amelyet a Csákvárról érkező Csuta Zsoltnak ítéltek oda a parmezános-körtés joghurtfagylaltjáért.

A szegedi Klauzál téren június 6-án ugyan a fagylalté volt a főszerep, ám ezen a napon választották ki a Magyarország Tortája verseny döntőjébe jutott három legkitűnőbb alkotást:

Aranyos Körtetorta – Tóth Norbert, Tóth Cukrászda Dunaföldvár
Őrség Zöld Aranya – Szó Gellért, G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján
Zuzorka – Szó Gellért, G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján

Barackos buboréktorta egy szelete fehér tányéron, Kép: sajtóanyag
Barackos buboréktorta, a tavalyi győztes Kép: sajtóanyag

A versenyen szó esett az ugyancsak az augusztus 20-i eseménysorozathoz kapcsolódó Magyarország Cukormentes Tortája versenyről is.

A rendezvényen egész nap szaktanácsadást tartó Soltész Erzsébet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa elmondta, hogy a Magyarország Cukormentes Tortája verseny egyfajta közös tanulás, amelynek során a cukrászok és a közönség egyre jobb hozzáadott cukor nélküli édességeket készítenek.

Ez utóbbi verseny idei nyertese a hatalmas szakmai elismerést jelentő díj mellett a TOP-Higiénia rendszer ingyenes vizsgálatát is megkapja. A TOP-Higiénia-rendszer az Év Fagylaltja versenyen is bemutatkozott, az érdeklődők megtudhatták, hogy a vizsgálattal járó minősítés és pecsét adja a felelős vendéglátóipari vállalkozók számára a higiéniai színvonalat, hitelességet, biztonságot és bizalmat. A pecséttel rendelkező vendéglők, cukrászdák, fagylaltozók ráadásul kitűnhetnek versenytársaik közül is, részben a vendégeiknek nyújtott biztonságos és jó minőségű szolgáltatásnak, részben pedig a minősítéssel járó elismertségnek köszönhetően.

A tavalyi nyertesről itt olvashatsz bővebben!

Sissi isteni ibolyafagyijának receptjét itt találod!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!