Facebook hozzászólás
281

Bolíviai csoda Nyíregyházán

Bolíviai mókusmajom, azaz Saimiri boliviensis született a Nyíregyházi Állatpark Dél-Amerika világát bemutató Viktória-házában. Most még nem mozdul anyja mellől, de rövidesen nagy életbe kezd. Ő ugyanis azon fajok egyikéhez tartozik, amelyik felnőtt korában is előszeretettel „bulizik”. Nyíregyházán például simán „lovagolnak” a sörényes hangyászok hátán.

A sörényes hangyászokkal társbérletben élő, immár nyolcfős mókusmajom-tenyészcsapat új tagjának nemét még nem tudták megállapítani a gondozók, mivel a kicsi egyelőre az anyjával és csapattársaival tölti ideje nagy részét – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park osztályvezetője, szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Bolíviai mókusmajom kicsinyével Kép: Wikimedia.org

A 170 napnyi vemhesség után világra jött kölyköt születésétől kezdve a hátán hordja az anyja. Az utód anyatejjel táplálkozik, amelyet majd csak hat-hét hónapos korában hagy el, ezután kezdi el kóstolgatni a jórészt lédús gyümölcsökből és gerinctelenekből álló szilárd takarmányt.

A bolíviai mókusmajom az állatkertekben jóval gyakoribb közönséges mókusmajom közeli rokona, fekete „sapkája” különbözteti meg tőle. Halálfejes majmoknak is nevezik őket jellegzetes arcmaszkjuk miatt, de bohókás természetükhöz jobban illik a mókusmajom elnevezés. Az esőerdők lakói, elsősorban a lombkorona szintjén mozognak, de időnként lejönnek a talajra is.

Kommunikációjukban nagy szerep jut a szaglásnak, a tenyerükbe és lábukra vizelve hagynak szagnyomokat az ágakon. Mint a sűrű erdőkben élő állatok többsége, a mókusmajmok is különféle hangjelekkel tartják egymással a kapcsolatot.

Kép: Wikimedia.org

Az osztályvezető megjegyezte, hogy a park ötezer állata közül az egyik legmozgékonyabb csapat a mókusmajmoké. Hozzátette, hogy a bolíviai mókusmajom azon kevés fajok egyike, amelynek példányai felnőtt korukban is szívesen játszanak és bolondoznak egymással, illetve más állatokkal. A Dél-Amerika élővilágát bemutató kifutóban előszeretettel ugrálnak a sörényes hangyász hátára, és mindig elcsennek egy kis eleséget nagy testű szomszédjaiktól.

Itt azt is megtudhatod, hogyan vált egy magyar sünlány hőssé!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!