Facebook hozzászólás
316

Bélyeg a kényszermunkások emlékére

Alkalmi bélyeg kibocsátásával emlékezik meg a GULÁG-GUPVI áldozatairól a Magyar Posta. A szimbolikus megfogalmazású emlékbélyeg ifj. Szunyoghy András grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült.

Gulág bélyeg és boríték, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

Már a cári Oroszország is létesített kényszermunkatáborokat politikai ellenzékének elnyomására, ezek azonban még nem alkottak egységes rendszert. Az 1917-es forradalom után Lenin száműzette és táborokba záratta politikai ellenfeleinek jelentős részét.

Gulág bélyeg, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

A kiépülő táborrendszer, amelyet orosz nevének kezdőbetűiből GULÁG néven ismer a világ, Sztálin egyeduralma alatt érte el legnagyobb kiterjedését. Ezekben a lágerekben a sztálini politika bel- és külföldi ellenzőit, a megbízhatatlannak számító volt hadifoglyokat, földjükről elkergetett parasztokat, illetve más okokból elhurcoltakat kemény fizikai munkára fogták. Napi 12 órát dolgoztatták őket, miközben élelem- és egészségügyi ellátásukról, elszállásolásukról alig gondoskodtak. A mintegy 20-30 millió fogoly többségét pusztulásra kárhoztatták.

A bolsevik munkatáborrendszer szerkezete Sztálin halálát követően roppant meg. Tényleges felszámolása az 1960-as évekre tehető.

Magyarországról a második világháború végén, a Vörös Hadsereg elfoglalta területekről kezdődték elhurcolni az embereket. A magyar katonai és a polgári internáltak az 1939-ben létrehozott GUPVI, vagyis a hadifoglyok és internáltak táborhálózatába kerültek. A politikai elítélteket a jóval szigorúbb GULÁG táborokba hurcolták el. A Magyarországról deportált mintegy nyolcszázezer emberből háromszázezer halt meg a rabságban.

A magyar kormány 2015-öt a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította. Az emlékbizottság a GULÁG-GUPVI Emlékévet 2017. február 25-éig – Kovács Béla kisgazda politikus elhurcolásának 70. évfordulójáig – hosszabbította meg.

(Forrás: Magyar Posta Zrt. beszedesmult.hu; Haraszti György: Emléknapi gondolatok; wikipedia.org)

KAKAS ÉVE
A kínai horoszkóp szerint a 2017. január 28. és 2018. február 15. közötti időszak a Kakas éve, amit a Magyar Posta bélyegkisíven örökített meg. A kétféle bélyegkép főmotívuma a kakas figurája. A kompozíciót dombornyomás és aranyfólia teszi különlegessé.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!