Cikk nyomtatása | Hozzászólások (7) |
| Több
2016. január 17. 09:00 | Krajcsó Judit

pszichiátrián

Drámai! BB Évi számára megszűnt a külvilág

Az egykori valóságshow-győztes, BB Évi karácsony előtt ismét visszakerült a pszichiátriára.  Kézenfekvő a kérdés vajon a lány drámai leépülése a pszichiátriai kezelések ellenére történt – vagy éppen azok miatt?

Nagymamája nyilatkozata szerint “Kritikus állapotban van, most már veszélyes önmagára és a társaira is. Persze nagyon meghízott újra, mert szedetik benn vele a gyógyszereket, de semmit nem mozog.
Nagyon szeretnénk egy olyan, pszichiátriai betegeket gondozó intézetbe átvitetni, ahol legalább sétálhatna, mozoghatna. De sajnos állandóan zsákutcába futunk, mert senki nem segít nekünk, hogy ezt valahogyan elintézzük. Borzalmas nekem így látnom az unokámat! …. egy zárt osztályon, magába roskadva ült egész nap. Úgy tűnik, teljesen megszűnt számára a külvilág…”

Van remény a felépülésre? Kép: Pixabay

BB Évi életútjával kapcsolatban  könnyen kialakulhat az az elképzelés az olvasóban, hogy a pszichiátrián mindent megtettek érte. És úgy látszik, senkinek nem tűnik fel egy alapvető logikátlanság.
A pszichiátriákon – ahol a mentális zavarok valódi okát bevallottan nem ismerik – valójában nem történik más, mint hogy a kellemetlen mentális megnyilvánulásokat kémiai szerekkel kendőzik el.
E tudatmódosító szerek ideig-óráig sikeresen elnyomják a tüneteket, ám semmit nem tesznek azért, hogy a személy állapotát okozó eredeti probléma megoldást nyerjen – ha pedig hozzávesszük a rengeteg, sokszor egészen ijesztő testi és lelki mellékhatást, az eredmény pusztító lehet az egyén számára. Ha valaki gyógykezelést kap, attól az állapotának javulnia kéne, Évi állapota pedig az évek alatt folyamatosan rosszabbodott, a pszichiátriai kezelések ellenére – vagy éppen azok miatt? A pszichiátriai kezelések hatékonyságával kapcsolatban az utóbbi években egyre több kétely merül fel, nem csupán társadalmi, de szakmai körökben is – ami sok szempontból magyarázatot adhat a BB Évivel történtekre is.

Azon túl, hogy több vezető magyar pszichiáter is elismerte már a manapság használatos pszichiátriai kezelések végső soron eredménytelen mivoltát, a Szakmai Kollégium Pszichiátria és Pszichoterápia Tagozatának 2011 szeptemberi állásfoglalása is beszédesen fogalmaz: „A tudomány jelen állásában nem rendelkezünk a pszichiátriában olyan vizsgálati eszközzel, amelynek segítségével pszichiátriai diagnózist meg lehetne állapítani, mint például vérnyomásméréssel a hipertóniát [magas vérnyomást], vagy a vércukor mérésével a cukorbetegséget.”

BB Évi nem az első és egyetlen, akinek élete a pszichiátriai kezelések mellett tönkrement – nemzetközi adatok szerint a pszichiátriai szerek évente mintegy 42 ezer ember halálát okozzák. A fentiek fényében ki-ki döntse hát el, mit gondol a lány tragikus sorsának hátterében meghúzódó okokról. Rajta talán mindez már nem sokat segít, de megfelelő következtetések levonásával a hasonló esetek még elkerülhetőek lehetnek.

A magyar pszichiátria egyik nagy alakja, a néhány éve elhunyt Dr. Buda Béla szintén kritikusan fogalmazott: „az agy mélyreható megismerése ellenére nem találják a főbb betegségformák egyértelmű patológiáját [kórtanát]. … Viszont tény, hogy a diagnózisok vitathatók, nem validak [nem érvényesek], és az idők folyamán szembetűnően és zavaróan idomultak a gyógyszeripari kínálatokhoz.”

Csoda ezek után, hogy BB Évi élete a rengeteg pszichiátriai kezelés mellett teljesen tönkrement? Várhat még bárki bármilyen csodát a további kezelésektől? Van még bármi reménye a felépülésre? A pszichiátrián biztosan nincs – ott csak a további pusztulás és végül a halál vár rá.

Pedig a világ több pontján működtettek már sikerrel olyan elmegyógyintézeteket, ahol kényszer nélkül, tudatmódosító szerek nélkül, valódi törődéssel szép sikereket értek el a mentálisan zavart emberek kezelése terén. Sajnálatos, hogy Magyarországon ilyen nem működik, és az egyetlen alternatíva a pszichiátriai eredménytelen kezelései – pedig egy valódi gyógyulást nyújtó intézmény reményt jelenthetne nem csak BB Évi, de számos sorstársa számára is.

A gyógyszer szörnyű mellékhatása: gyilkosság
A vérfagyasztó bűnesetek kapcsán sokszor kerül említésre, hogy az elkövető pszichiátriai kezelés alatt állt. Ám indokolatlanul kevesebb szó esik arról, hogy ezek a kezelések hogyan lehetnek okozói a könyörtelen erőszaknak. Erről szól egy új kiadvány, amelyet a napokban jelentetett meg egy magyarországi emberi jogi szervezet.

 

kulcsszavak:

Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Deákné Szilágyi Anna
2016-01-17 - 09:58

Szomorú történet, de még szomorúbb a pszichiátriai helyzet Magyarországon! A cikk mélyen humánus, előítéletek nélküli, segítő szándékú, gondolatébresztő! Remélem tettre kész, hozzáértő embereket is meg tud érinteni! Lenne mit tenniük a hazai orvosoknak, a hatékonyabb sikeresebb gyógyítás érdekében, de sajnos az orvosok javát a jövedelmük mindennél jobban érinti! A környezetemben még nem hallottam és nem találkoztam “igazi” gyógyítóval. Az bejelentkezés,az időpontok betartása, a papírok kitöltése az el nem végzett ellátásról mindennél fontosabb, közben még rá se néznek a betegre, vagy talán nem mernek a szemükbe nézni!

kétemberkell
2016-01-17 - 17:23

Tragédia a hozzátartozóknak is a történet, de, két ember kell a javuláshoz. Az egyik főszereplő maga a beteg. Aki, mindent, mindenkit eltol magától és csak beteg akar lenni, ott hiába a legjobb orvos. Talán vannak módszerek, csak azok ismeretlenek, ilyenkor szidhatjuk az orvosokat. Talán a kényszer munka-tábor jelentene megoldást, mert mindegyik ilyen beteg annyira segítőkész, de már nem mernek munkát kérni, mert az agyuk kissé elhasználódott a sok gyógyszertől. Én, 10 évig küzdöttem, hogy segíthessek a lányomnak, aki nem fogadta el azt, de már feladtam az egészségi állapotom miatt. Most az a kérdés ki él tovább. Harmadik fél kellene, lenne az az orvos közösség, akik segítenének ebben, de, inkább a fizetésük alacsony volta miatt nem tudják megtenni. Igen, de, hol van a hivatás érzet?

js22Bach
2016-01-17 - 18:33

Kísértetiesen hasonlít a cikk a szcientológiai egyház: “Pszichiátria- a halálipar” című leleplező dokumentumfilmjéhez.
Az előttem szólókkal teljesen egyetértek.

js22Bach
2016-01-17 - 20:15

Még mielőtt valaki félreértené, nem vagyok híve ennek az egyháznak. Viszont a film megerősíti dr. Buda Béla és egyéb ismert pszichiáterek véleményét.
BB Évi most már valószínű kataton állapotban van, ez a depresszió 6. (utolsó) stádiuma.
Nagyon sajnálom Őt…

Cirmosmama
2016-01-17 - 21:52

Én 2005 telén feküdtem pszichiátrián.Ott állt az ápoló/nő/ mellettünk,még be nem vettük a gyógyszert. Velem egy napon került be egy hölgy.Első nap jött-ment,beszélgetett.Harmadik napon már csak vezetgették,majd negyedik napon már a szemét eltakaró fekete álarc volt rajta.Első hétvégén én is úgy jártam-keltem,szédelegtem,mint aki berúgott. Na,onnantól kezdve nem igazán vettem be a gyógyszereket és hét közepén hazamentem.Azóta sem szedek semmiféle gyógyszert.Úgy döntöttem,ha magamon nem segítek,ezek a gyógyszerek csak úgy tönkre tesznek,hogy még a napi feladataimat sem tudom elvégezni.Azóta is dolgozom,rendben vagyok magammal és a világgal is.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások (7) |
| Több

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!