Facebook hozzászólás
310

Banya komolyan veszi a fajfenntartást

Folytatódik a kétujjú lajhárok családregénye a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A Banya nevű nőstény, annak ellenére, hogy többszörös anya, sőt, nagymama és dédmama is, a közelmúltban ismét világra hozott egy utódot. A kölyök december 21-én született, de még most is kell némi szerencse ahhoz, hogy a közönség megpillanthassa. A lajhárkölyök ugyanis anyja hasán csimpaszkodik, így akkor lehet csak jól látni, ha a nőstény épp közlekedik az ágak között.

A lajhároknál ugyanis az a szokás, hogy az utódok anyjuk hasán csimpaszkodnak, s ha az anyaállat éppen összegömbölyödve pihen, a kicsiből alig látni valamit. Ha azonban a fias nőstény épp az ágakon függeszkedve közlekedik, jó eséllyel meg lehet pillantani a belé kapaszkodó apróságot. Azt persze ilyenkor még nem lehet tudni, hogy az állat milyen nemű, így nevet is csak később fog kapni.

Kétujjú lajhár lóg egy ágon, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

Banya anya már igencsak rutinosnak mondható a gyermeknevelésben, hiszen az elmúlt huszonegy évben, amióta Budapesten él, számos kölyköt nevelt fel sikeresen. Mi több, mostanra már unokái, sőt, dédunokái is vannak. A 23. életévét májusban betöltő állat a vadonban már kifejezetten idősnek számítana, hiszen a természetben ezek az állatok ritkán élnek tovább 15-20 évnél. Állatkerti körülmények között azonban az ennél hosszabb élettartam sem ritka, s amint Banya példája mutatja, a nőstények még ebben a korban is szaporodóképesek.

A budapesti kétujjú lajhárok rendszeres szaporodása okán valóságos családregényt, lajhár sagát is lehetne írni róluk. Ebben a családregényben Banyának kiemelkedő szerepe van, hiszen a jelenleg Budapesten élő nyolc lajhár közül hat Banya leszármazottja, egyedül Zippo, a hím állat, a mostani kicsi apja nem áll vele vérrokonságban. Zippo, az apaállat 2012-ben érkezett a Majna-Frankfurti Állatkertből a korábbi budapesti hímért, Alfért cserébe.

Természetrajz
A kétujjú lajhár Panama, Kolumbia, Guyana, Suriname és Francia Guyana területén, Brazília északi vidékein, valamint Ecuador és Peru határvidékén, az ottani trópusi erdőségekben honos. Egy kifejlett kétujjú lajhár 54-74 cm hosszú és 4-9 kg-ot nyom. Főként levelekből, gyümölcsökből, alkalmanként apró állatokból álló táplálékon él.

A hímek cseréjére a rokontenyésztés elkerülése miatt volt szükség. Banyán, Zippón, illetve a most született kicsin kívül a nagycsalád tagja még a kilencéves Kajla (másik nevén Lujza, Banya és Alf lánya), a hatéves Lili (Banya és Alf lánya), a két és fél éves Sid (Lili és Zippo lánya), a kétéves Pufók (Banya és Zippo lánya) és az egyéves Szörny (Lili és Zippo fia) is.

A lajhárok legjellemzőbb tulajdonsága közismerten a lassúság. Német nyelvterületen eleve „lustaállatnak” (Faultier) nevezik őket. A lassú mozgásnak azonban mégsem a lustasághoz van köze, hanem elsősorban arra vezethető vissza, hogy az állat anyagcseréje kevéssé élénk, s ez eleve nem teszi lehetővé a szaladgálást. Ráadásul a lajhárok táplálékának igen csekély az energiatartalma, mi több, az óvatos tempó az állatnak a lombok közötti elrejtőzését is segíti, tehát a lassúságnak a ragadozókkal szembeni védekezésben is szerepe van.

Az is állatkerti hír, hogy nemrég torkosborzok érkeztek Budapestre. Erre 1912 óta nem volt példa!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!