Facebook hozzászólás
305

Balatoni nyaralóra vágysz? Ennyit kell spórolnod!

Magyarország második legdrágább ingatlanpiaca a főváros után a Balaton környéke. Mind a hazai, mind a külföldi befektetők körében közkedvelt hely. Az új- és a használt lakás piaca egyaránt pörög, és bár intenzitása messze elmarad a főváros kedvelt kerületeiben tapasztalttól, Budapest külső kerületeivel felveszi a versenyt – derül ki egy friss elemzéséből.

2015-ben és az azt követő évben mind házak, mind lakások a déli parton drágábbak voltak, mint az északin. 2017-ben megfordult a trend. Már az északi part bizonyult drágábbnak használt lakások esetében.

Siófok, Aranypart, Kép: wikimedia
Siófok, Kép: wikimedia

Míg az északi parton értékesített ingatlanok ára folyamatosan, nagymértékben nőtt, addig a déli parton stagnálnak az árak.

– A Balaton környékén a használt ingatlanok mellett számos új építésű projektet találhatunk. Csakúgy, mint Budapesten, az egészen egyszerű lakásoktól az örökpanorámás luxusingatlanokig, mindenki megtalálhatja az igényeihez leginkább igazodó lakást. A projektek mérete is változatos, a néhány lakásos épületektől kezdve, a 20-60 lakásos ingatlanokon át, az egészen nagyméretű, 100-150 lakásos beruházásokig terjed a skála. Ennek megfelelően a négyzetméterárak 430 ezer és 1,5 millió forint között változnak – nyilatkozta Benedikt Károly a Duna House elemzési vezetője. Az új építésű ingatlanok az északi és a déli parton egyaránt megtalálhatóak, elsősorban Balatonfüreden és környékén, valamint a szemközti Siófokon és annak közelében zajlanak az építkezések.

Az értékesítés tempója azonban nem olyan gyors, mint Budapesten. Több, átadás előtt álló építkezések közül lehet választani, a lakások 30-70 százaléka még vevőre vár. Ezzel ellentétben, a fővárosban néhány hónappal a tervezett átadás előtt már csak elvétve találhatunk elérhető ingatlant. Ennek ellenére a fejlesztők látják a Balatonban rejlő lehetőséget, és töretlenül indítják az újabb befektetéseket, mint például a Pelso Bayt Alsóörsön, amelynek átadása 2019 végén várható.

Másodvirágzás előtt Budapest környéke
Begyűrűztek a hazai ingatlanpiaci változások a főváros és vidéki nagyvárosok után az agglomerációs településekre is. A lakásépítési engedélyek száma és a beépíthető telkek árainak növekedése is alátámasztja a főváros környéki települések iránti érdeklődés újbóli emelkedését. Egy elemzés szerint a használt ingatlanok árainak változását, és az agglomeráció egyes szektorainak népszerűségét vizsgálta az elmúlt években. A drágulás mindenhol érezhető, egyes területeken majdnem elérte a 20%-ot. A főváros környéki ingatlantranzakciók majd 60%-a a déli és az északi agglomerációban zajlott tavaly.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Buja növényzet, dúsan zöldellő pázsit? Vajon mi lehet a titka?

Valljuk be bátran, hogy mi, a kertünk szerelmesei már hatalmas izgatottsággal várjuk, hogy végre valóban…

Íme, 2024 legjobb ötletei lakberendezéshez

Ha te is nyitott vagy az újdonságokra, szívesen dekorálod a lakásodat, és érdekelnek a legújabb trendek a…
1 / 3 451

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!