Facebook hozzászólás
268

Bachman Zoltán előtt tiszteleg Róma

A Római Magyar Akadémián látható a Kossuth- és Ybl-díjas építész életmű kiállítása. A különleges tárlat 2016. június 12-éig tekinthető meg az olasz fővárosban. A kiállítás kurátora Dr. Németh Pál, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar egyetemi docense.

Bachman Zoltán kiállítása Rómában, egy látogató nézi a képeket, Kép: sajtóanyag
Bachman Zoltán kiállítása Rómában, Kép: sajtóanyag

Bachman Zoltán építészt nagyon kedveltem! Az a megtiszteltetés ért, hogy többször is interjúalanyom lehetett európai uniós sorozataimban, amikor a pécsi Ókeresztény Mauzóleumon dolgozott. Mindig kedves volt, udvarias, rajongott a munkájáért, a feladataiért, rajongott Pécsért. Mindig az volt a vágya, hogy otthon, Pécsett legyen egy életmű kiállítása. A sors fintora, hogy akkor nyitották meg azt, amikor meghalt. Most az olasz főváros ismerkedhet munkáival.

Bachman Zoltán (1945-2015)
Tavaly nyáron 70 éves korában halt meg hosszú, türelemmel viselt betegség után a Nemzet Művésze, Bachman Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Kossuth- és Ybl-díjas professor emeritusa. Kossuth-, Steindl-, Ybl-, Pro Architectura-, Szent-Györgyi Albert-, Princz Gyula és Prima Primissima díjas építész volt. Pécs építészetének és örökségvédelmének meghatározó alakja volt. Ő tervezte többek között a pécsi Dóm Múzeumot, az Expo Centert, valamint a PTE Szentágothai János Kutatóközpontot. A pécsi Ókeresztény Mauzóleum – mely 2000-ben világörökségi diplomát kapott – helyreállítása országosan ismertté tette nevét. Bachman Zoltánnak komoly érdemei voltak a pécsi építészoktatás megszervezésében, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán működő Breuer Marcell Doktori Iskola létrehozatalában meghatározó szerepet játszott. Hét Junior Prima díjas hallgatót nevelt ki. (Forrás: Pécsi Tudományegyetem)

 

A pécsi Ókeresztény Mauzóleum és a karéjos templom az UNESCO Világörökség része, Kép: pecsorokseg.hu

 Ezt a különleges kiállítást Budapesten láthatod!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!