Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. január 11. 19:00 | László Márta

FOTÓMŰVÉSZET

Ázsiai földvédők lélegzetelállító képeken

A fotósorozaton egészen hihetetlen módon lépnek egymással szimbiózisba az emberi arcok és a tájak vonásai: Indonéziában a Tanjung tó vizének varázslatos csillogása egy kávébab-termelő ajkain tükröződik vissza; Sri Lankán az értékes kitul-pálma törzse egy cukornád-termesztő vonásaiba olvad bele; Indiában pedig a Kotagiri méhek ezreinek képe szinte tökéletesen adja vissza az erdei vegyes virágmézet termelő méhész anyajegyeinek és ráncainak rajzolatát.

 

Lavazza-naptár, Kép: Denis Rouvre

Kép: Denis Rouvre

A 2017-es Lavazza naptár a Slow Food Alapítvánnyal közösen Armando Testa kreatív irányításával Délkelet-Ázsiában – Indiától Laoszon át Vietnámig, Sri Lankától Indonéziáig, számtalan helyszínen – készült, ahol megörökítette a „Földvédők” (The Earth Defenders) mindennapjait. Denis Rouvre francia fotós különleges módon mutatja be az ázsiai földvédők arcát és velük együtt a nekik otthont adó, és az általuk naponta nagy odaadással gondozott környezetüket. A projekt ezzel szeretne rámutatni a helyi emberek sanyarú életére, jobbá tenni mindennapjaikat és harcot kezdeni a klímaváltozás negatív hatásaival szemben. A projekt keretében korábban Steve McCurry készített képeket Afrikában (2015), majd Joey L. Közép- és Dél-Amerikában (2016).

Lavazza-naptár, Kép: Lavazza-naptár, Kép: Denis Rouvre

Kép: Denis Rouvre

– Azok vagyunk, amit megélünk. Ez a címe a Lavazza 2017-es naptárának, amely a fizikai kötődést, az emberek és környezetük szimbiózisát helyezi a középpontba. Egyik sem boldogulhat a másik nélkül, és a kettő olyan erősen kapcsolódik egymáshoz, hogy közösen élik meg az elégedettséget, a szenvedést, az időjárás viszontagságait, és így küzdenek a mindennapokért.  Ebben a hihetetlenül gazdag természeti közegben egyértelműen érezhető a kölcsönös védelemre és egymásra utaltságra épülő kapcsolat fontossága. Hasznos tanulságokkal szolgál ez mindannyiunk számára, és arra hívja fel a figyelmet, hogy mi is tiszteljük és gondozzuk a termőföldet, lakjuk be és tanuljuk meg szeretni környezetünket – magyarázza Francesca Lavazza, a Lavazza igazgatósági tagja.

Lavazza 4 Kép Denis Rouvre

A naptár bevételével teljes egészében a Slow Food Terra Madré programját támogatják.

– Különbség van aközött, amikor valaki lakik egy területen, vagy belakja azt. Ez utóbbinak mélyebb a jelentése: nem csupán anyagi kapcsolatot, hanem egy rendkívül intim közösségi, kulturális és lelki kötődést jelent a föld és a környezet iránt. Ha belakunk egy helyet, azzal a világ egy kis részét a szívünkbe zárjuk, és aggódunk azért, hogy fenn tudjuk-e tartani az egyensúlyt.  A „Földvédők” projekt keretében a Lavazzával együtt számos üzenet szóvivői lehetünk, amelyek igazán érdemesek arra, hogy az emberiség és a helyi közösség is féltve őrizze őket. Ha az indonéziai kávébab-termesztésről és az indiai tengeri só, vagy vegyes virágméz készítéséről beszélünk, valójában mindig emberi életekről, bolygónk életéről van szó – hangsúlyozza Carlo Petrini, a Slow Food alapítója és elnöke.

A 2017-es Lavazza naptár fotósa, a francia Denis Rouvre számos nemzetközi díj (köztük a World Press Photo 2010, 2012 és 2013) nyertese.

A Lavazza és a Slow Food arra hív mindenkit, hogy csatlakozzon a földvédőkhöz, látogasson el a Calendar2017.lavazza.com webhelyre, és fejezze ki támogatását a projekt iránt a közösségi médiában is!

Star Trek a Mekongban
A WWF legújabb jelentésében a 2015-ben, újonnan felfedezett fajokról számol be, amelyekre a Mekong vízgyűjtő területén bukkantak. A nemrég közölt adatok alapján 163, eddig ismeretlen faj él a területen, amelyek túlélése már felfedezésük pillanatában is kétséges.

 

 

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!